UE aprobă al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează flota fantomă a ruşilor

Kaja Kallas (Nicolas Tucat/AFP via Getty Images)
Redacţia
20.05.2025

UE a aprobat în mod oficial cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni impuse Rusiei din cauza agresiunii în Ucraina, inclusiv măsuri împotriva a aproape 200 de nave ale flotei fantomă, a anunţat marţi, 20 mai, şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas, potrivit The Kyiv Independent.

„Noile măsuri abordează, de asemenea, ameninţările hibride şi drepturile omului. Mai multe sancţiuni împotriva Rusiei sunt în pregătire”, a declarat Kallas pe X.

Măsura vine în contextul în care SUA semnalează dezinteres pentru impunerea de sancţiuni suplimentare Rusiei, chiar dacă Moscova refuză propunerile de încetare a focului susţinute de Occident.

Cel de-al 17-lea pachet a fost susţinut de ambasadorii UE săptămâna trecută, dar de atunci a fost criticat ca fiind slab şi diluat.

Noile sancţiuni vizează membri ai elitei militare şi politice a Rusiei şi entităţi străine din China sau Emiratele Arabe Unite, acuzate că ajută Kremlinul să se sustragă măsurilor deja impuse.

De asemenea, UE va sancţiona peste 20 de entităţi şi persoane care răspândesc dezinformări, precum şi 20 de judecători şi procurori implicaţi în procese împotriva opoziţiei ruse, în special Vladimir Kara-Murza şi Alexei Navalnîi.

Pachetul vizează, de asemenea, componente vitale pentru industria de apărare a Rusiei, şi anume produse chimice, materiale şi bunuri cu dublă utilizare.

UE a ameninţat Rusia cu sancţiuni suplimentare dacă preşedintele Vladimir Putin nu se angajează să înceteze focul şi nu acceptă să se implice serios în eforturile de pace. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, de asemenea, că este în curs de elaborare un nou „pachet de sancţiuni puternice din partea UE”.

În timp ce liderii europeni au proclamat că sancţiunile suplimentare sunt coordonate cu Washingtonul, preşedintele american Donald Trump, care a avut o convorbire telefonică cu Putin luni, 19 mai, a declarat că nu intenţionează să impună noi măsuri Moscovei pentru a evita perturbarea eforturilor de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor