Franţa, Spania şi Grecia solicită UE să limiteze accesul copiilor la reţelele de socializare

Mulţi părinţi au limitat numărul de ore în care copiii lor au acces la dispozitive. (Foto: freepik.com - Drazen Zigik)
Redacţia
20.05.2025

Spania, Grecia şi Franţa solicită Comisiei Europene să introducă rapid un sistem de verificare a vârstei la nivelul UE şi să stabilească o vârstă minimă pentru accesul la reţelele sociale, transmite Euractiv.

Potrivit unui document de politică - realizat pentru a stârni dezbateri în cadrul unei reuniuni ministeriale din iunie - miniştrii spanioli, greci şi francezi ai tehnologiei digitale susţin că „produsele şi serviciile digitale prost concepute” generează o serie de probleme de sănătate în rândul minorilor care „sunt expuşi constant la conţinuturi triviale sau comparative”.

Soluţia constă în accelerarea lucrărilor legislative care restricţionează accesul tinerilor la conţinuturi dubioase şi care creează dependenţă, consolidând în acelaşi timp capacitatea părinţilor de a limita utilizarea platformelor social media şi a site-urilor pentru adulţi, se arată în document.

Comisia pregăteşte o aplicaţie de verificare a vârstei la nivelul UE pentru statele membre, ca soluţie temporară până la lansarea portofelelor digitale ale UE la sfârşitul anului 2026. Ţările UE doresc însă ca aplicaţia să meargă mai departe şi să sprijine mecanismele de control parental, să permită verificarea vârstei şi să limiteze utilizarea anumitor aplicaţii de către minori.

Cele trei ţări spun că este imperativ să se stabilească „principiul majorităţii de vârstă digitală pentru reţelele sociale online”. Aceasta ar fi o vârstă sub care minorii nu ar putea ignore reţelele sociale.

Franţa şi Grecia susţin interzicerea reţelelor sociale pentru utilizatorii sub vârsta de 15 ani, însă Spania doreşte să lase discuţia deschisă la nivelul UE, a declarat pentru Euractiv un purtător de cuvânt al reprezentanţei spaniole.

În paralel, fiecare ţară lucrează la propria soluţie. Spania şi Franţa introduc verificarea obligatorie a vârstei pentru site-urile pentru adulţi, iar Grecia a lansat un aşa-numit „Portofel pentru copii” pentru a verifica vârsta utilizatorilor.

Săptămâna trecută, Comisia a prezentat, de asemenea, un proiect de orientări pentru protejarea minorilor în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA) a UE.

Executivul UE a declarat că platformele ar trebui să aplice măsuri de verificare a vârstei online pentru a reduce expunerea copiilor la conţinut inadecvat şi pornografic.

Ţările UE doresc ca poziţia lor să fie luată în considerare atunci când Comisia va publica versiunea finală a acestor orientări până la sfârşitul verii.

Documentul de orientare va fi discutat împreună cu ceilalţi miniştri europeni ai Digitalizării în cadrul reuniunii din 5 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor