SUA reia supravegherea cu drone de mare altitudine în Marea Neagră, după o pauză de aproape 1 an

Statele Unite au reluat zborurile de supraveghere strategică în zona Mării Negre, după o absenţă de aproape un an. Potrivit datelor furnizate de serviciul suedez de monitorizare a traficului aerian Flightradar24, sâmbătă, 17 mai, o dronă americană RQ-4B Global Hawk a efectuat un zbor de recunoaştere în apropierea coastelor româneşti, potrivit Kyiv Post.
Aeronava fără pilot, cu indicativul Forte10, a decolat de la baza aeriană NATO Sigonella din Sicilia şi a survolat zona la o altitudine de aproximativ 15.500 de metri, la o distanţă de circa 130 de kilometri de Peninsula Crimeea.
Ce este RQ-4B Global Hawk
RQ-4B Global Hawk, produs de compania Northrop Grumman, este cel mai mare vehicul aerian fără pilot (UAV) aflat în producţie la nivel mondial. Cu o anvergură a aripilor de aproape 40 de metri, drona este capabilă să rămână în aer peste 30 de ore. Echipamentul său de supraveghere de ultimă generaţie include radare cu deschidere sintetică, senzori electro-optici şi în infraroşu, care permit colectarea de informaţii în timp real privind activităţi militare – de la apărarea antiaeriană până la mişcările de trupe şi nave.
Global Hawk poate monitoriza zilnic o suprafaţă de aproximativ 100.000 de kilometri pătraţi – echivalentul teritoriului Islandei.
De ce acum?
Acesta este primul zbor cunoscut al unei drone Global Hawk în regiunea Mării Negre din iunie 2024. Potrivit analiştilor militari, reluarea misiunilor ar putea semnala o schimbare de atitudine a SUA faţă de lipsa de flexibilitate a Rusiei, mai ales în contextul eşecului negocierilor ruso-ucrainene desfăşurate pe 16 mai la Istanbul, sub mediere turcă.
Aceasta a fost prima întâlnire bilaterală faţă în faţă între Moscova şi Kiev din ultimii trei ani şi a durat mai puţin de două ore. Singurul acord concret rezultat a fost un schimb de 1.000 de prizonieri de război de fiecare parte.
Negocierile s-au blocat după ce partea rusă a reiterat condiţii considerate de către Kiev drept inacceptabile: cedarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, recunoaşterea anexării Crimeei, adoptarea statutului de neutralitate şi interzicerea prezenţei bazelor militare străine pe teritoriul ucrainean.
Reacţii internaţionale
În urma eşecului discuţiilor, Financial Times a relatat că Steven Witkoff, trimisul special al preşedintelui SUA pentru Rusia, şi-a anulat viitoarea vizită la Moscova. Premierul britanic Keir Starmer a reiterat apelurile pentru întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei şi pentru extinderea sprijinului militar acordat Ucrainei.
În aceeaşi zi, Rusia a lansat cel mai amplu atac cu drone kamikaze Shahed asupra Ucrainei de la începutul conflictului, folosind 273 de drone în mai multe regiuni, inclusiv în Kiev, Dnipropetrovsk şi Doneţk. Potrivit Forţelor Aeriene ucrainene, atacul a provocat victime civile şi pagube semnificative.