"Este pământul nostru" - Zelenski răspunde pretenţiilor emise de Putin în discuţia cu Trump

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Redacţia
20.05.2025

Preşedintele Volodimir Zelenski a respins, luni, cererea lui Vladimir Putin de a retrage trupele ucrainene din patru regiuni parţial ocupate, după ce preşedintele rus a avut o convorbire telefonică cu preşedintele american Donald Trump în care a eşuat încă o dată să convină asupra unei încetări complete a focului.

„Este teritoriul nostru, nu ne vom retrage trupele de pe teritoriul nostru [...] înseamnă că nu vor pace [...] dacă cer ceea ce ştiu că nu vom fi de acord”, a declarat Zelenski în cadrul unui briefing de presă la care a participat The Kyiv Independent.

Declaraţiile vin în contextul unei convorbiri telefonice între Putin şi Trump, în timpul căreia liderul rus a reiterat refuzul de a accepta o încetare completă a focului, susţinând în schimb că este pregătit să negocieze un „memorandum privind un posibil viitor tratat de pace”. Poziţia maximalistă a Rusiei în cadrul negocierilor rămâne neschimbată şi presupune, potrivit lui Putin, „eliminarea cauzelor profunde” ale conflictului.

După conversaţia cu Putin, Trump a anunţat pe reţeaua sa Truth Social că Rusia şi Ucraina vor „începe imediat” negocierile pentru o încetare a focului şi pentru încheierea războiului. Trump, care a preluat mandatul prezidenţial în urmă cu 118 zile, a promis iniţial că va pune capăt războiului din Ucraina în termen de 100 de zile.

„Condiţiile vor fi negociate între cele două părţi, aşa cum este firesc, pentru că ele cunosc detaliile unei negocieri pe care nimeni altcineva nu le poate şti”, a declarat Trump.

Yuri Uşakov, consilier al lui Putin în probleme de politică externă, a declarat jurnaliştilor ruşi că discuţia dintre cei doi preşedinţi a durat două ore şi cinci minute, fără a fi stabilit un termen-limită pentru o încetare a focului.

„Pentru Trump, cel mai important aspect îl reprezintă discuţiile directe între Ucraina şi Rusia”, a precizat Zelenski, adăugând că ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, şi consilierul lui Putin, Vladimir Medinsky, au avut o convorbire telefonică pe 19 mai, în care au discutat despre un posibil schimb de prizonieri în formatul 1.000 pentru 1.000.

Schimbul ar urma să aibă loc „în următoarele zile sau săptămâni”, însă civilii nu vor fi incluşi, a precizat Zelenski.

O sursă din cadrul biroului prezidenţial de la Kiev a declarat pentru Kyiv Independent că Trump şi Zelenski au discutat de două ori în cursul zilei de 19 mai – o dată înainte şi o dată după convorbirea programată a preşedintelui american cu Vladimir Putin.

Potrivit lui Zelenski, în cadrul discuţiei cu Trump, acesta a pledat pentru o încetare a focului, pentru implicarea Ucrainei în elaborarea memorandumului şi pentru ca deciziile referitoare la conflict să nu fie luate fără participarea Kievului.

Zelenski a mai declarat că se aşteaptă la „un pachet puternic de sancţiuni din partea Uniunii Europene”, fără a oferi un calendar clar, şi că Ucraina anticipează impunerea de sancţiuni din partea SUA asupra sectorului bancar şi energetic rus.

„Acesta ar fi un mecanism important, puternic”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Declaraţiile vin în urma unor negocieri desfăşurate la Istanbul, considerate în mare parte neconcludente. Rusia a trimis acolo o delegaţie formată din oficiali de rang inferior şi a reiterat cerinţele sale teritoriale radicale, inclusiv recunoaşterea de către Ucraina a pierderii Crimeei şi a celor patru regiuni estice.

Cea de-a doua convorbire dintre Zelenski şi Trump a durat peste o oră şi a inclus şi participarea premierului italian Giorgia Meloni, preşedintelui francez Emmanuel Macron, preşedintelui finlandez Alexander Stubb, cancelarului german Friedrich Merz, preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi preşedintelui Consiliului European Antonio Costa.

Zelenski a precizat că Ucraina analizează posibilitatea unei întâlniri multilaterale, care să includă delegaţii din Ucraina, Rusia, SUA şi Uniunea Europeană, propunând ca locaţie Turcia, Vaticanul sau Elveţia.

Tot pe 19 mai, Trump a afirmat că Rusia este interesată de reluarea schimburilor comerciale pe scară largă cu Statele Unite, odată cu încheierea conflictului.

„Există o oportunitate extraordinară pentru Rusia de a crea un număr masiv de locuri de muncă şi bogăţie. Potenţialul său este nelimitat. În mod similar, Ucraina ar putea fi un mare beneficiar în procesul de reconstrucţie a ţării”, a afirmat Trump.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris discuţia dintre cei doi preşedinţi drept „productivă” şi a subliniat poziţia „neutră” a lui Trump cu privire la conflictul din Ucraina.

„Poziţia lui Trump este neutră şi se concentrează pe soluţionarea conflictului, în timp ce politicienii europeni adoptă o poziţie deschis pro-ucraineană”, a declarat Peskov.

Abordarea preşedintelui american în privinţa negocierilor frustrează aliaţii europeni, mulţi dintre ei dorind sprijinul SUA pentru un ultimatum comun SUA-UE, care să ceară o încetare necondiţionată a focului începând cu 12 mai şi sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei. Până în prezent, în ciuda refuzului Rusiei de a coopera, SUA nu au impus noi sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor