Fost preşedinte al Curţii Penale Internaţionale îndeamnă Ucraina să depună o plângere împotriva Coreei de Nord

Coreea de Nord a trimis mii de soldaţi în Rusia să lupte împotriva Ucrainei (Getty Images)
Redacţia
20.05.2025

Liderul nord-coreean Kim Jong-un ar putea fi vizat de o anchetă pentru crime de război la Curtea Penală Internaţională (CPI), pentru sprijinul acordat Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, informează agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, care citează declaraţiile fostului preşedinte al CPI, Song Sang-hyun, potrivit Ukrainska Pravda.

Fostul magistrat a declarat că „momentul este potrivit” pentru a-l trage la răspundere pe Kim Jong-un. Luna trecută, Coreea de Nord a confirmat oficial, pentru prima dată, că a trimis trupe în Rusia pentru a sprijini agresiunea militară împotriva Ucrainei.

În ciuda numeroaselor încălcări ale drepturilor omului comise chiar în interiorul Coreei de Nord, Kim Jong-un nu a fost încă sesizat Curţii Penale Internaţionale. Totuşi, în opinia lui Song, există acum suficiente temeiuri legale pentru ca Ucraina să iniţieze o procedură împotriva sa, pentru sprijinul acordat Rusiei în război.

„Momentul este potrivit pentru ca [dictatorul nord-coreean - n.n.] Kim Jong-un să fie adus în faţa CPI”, a declarat Song în cadrul unei conferinţe internaţionale desfăşurate luni la Seul.

El a subliniat că sprijinul militar acordat de Phenian Moscovei oferă Ucrainei dreptul de a depune o plângere oficială, în calitate de parte vătămată.

„Există o oportunitate pentru autorităţile ucrainene, ca parte afectată, să depună o plângere împotriva Coreei de Nord la Curtea Penală Internaţională”, a spus el.

Totodată, Song a adăugat că, chiar şi în lipsa unei astfel de plângeri, CPI are autoritatea de a declanşa o anchetă din proprie iniţiativă.

„Deşi o plângere din partea Ucrainei ar fi ideală, Curtea are şi competenţa de a iniţia o investigaţie independentă”, a precizat fostul preşedinte al CPI.

El a mai subliniat că mandatele de arestare emise de CPI nu au termen de prescripţie şi exercită o presiune psihologică puternică asupra celor vizaţi, interzicându-le, practic, accesul în cele 124 de state membre ale Curţii.

Song Sang-hyun a îndemnat CPI să reacţioneze mai activ faţă de crimele de război comise de conducerea nord-coreeană şi de aliaţii acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor