Ucraina şi Uniunea Europeană vor ratifica Acordul de Asociere
alte articole
Parlamentul Ucrainei şi cel al Uniunii Europene vor ratifica, marţi, Acordul de Asociere care va garanta strângerea relaţiilor politice şi economice dintre cele două, notează Radio Europa Liberă.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a denumit aprobarea simultană a Acordului de Asociere de către cele două parlamente ca fiind ”un moment istoric” care va defini viitorul occidental al ţării.
Pe 12 septembrie, în urma unei întruniri trilaterale la care au participat reprezentanţi Moscovei, Kievului şi Bruxellesului, s-a anunţat că partea acordului axată pe zona de liber schimb va fi amânată până la sfârşitului 2015. Mişcarea este considerată o concesie în faţa Rusiei, care a împins Kievul mai aproape de o colaborare cu Uniunea Eurasiatică. Partea economică a acordului a fost semnată pe 27 iunie.
Cancelarul german, Angela Merkel, consideră că planul de pace semnat la Minsk în septembrie poate continua numai dacă Rusia îşi retrage armata de pe teritoriul Ucraina.
Luni, Merkel i-a transmis preşedintelui rus, Vladimir Putin că retragerea completă trebuie să fie acompaniată de o securizare a graniţei ruso-ucrainene cât şi de încetarea fluxului de soldaţi şi armament către forţele separatiste pro-ruse.
În oraşul estic ocupat de forţele pro-ruse Doneţk s-au înregistrat, luni, noi violenţe armate.
Potrivit Reuters, atacurile cu rachete şi obuze s-au auzit în zona din jurul aeroportului oraşului, care este ocupat de armata ucraineană, într-o staţie de tren şi într-un cartier apropiat de centrul Doneţk-ului.
În acelaşi timp în Kiev, Poroşenko a comunicat că este pregătit să ofere forţelor separatiste din regiunile Lugansk şi Doneţk un ”statut special” într-o încercare de a încheia un conflict care a ucis peste 2.600 de civili.
Potrivit rapoartelor, planul lui Poroşenko va permite zonelor ocupate de forţele pro-ruse din Doneţk şi Lugansk să deţină o conducere autonomă şi le va permite să ”întărească şi să aprofundeze” relaţiile cu regiunile vecine din Rusia.
Ucraina ar trebui să caute înţelegeri comerciale speciale cu Rusia cât şi cu Uniunea Europeană şi să se gândească la un statut militar neutru, astfel încât să-şi poată stabiliza economia şi asigura pacea, au convenit luni mai mulţi lideri de afaceri prezenţi la Forumul Economic Mondial.
O parte din analişti consideră că unul din principalele motive care au determinat invazia rusă din Ucraina, este reprezentat de dorinţa UE şi a Rusiei de a folosi iniţial Ucraina ca pe o punte comercială, care să faciliteze schimburile de bunuri între Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică.