Rubla atinge un nou minim

Moneda Rusiei, rubla, a atins o nouă cotă inferioară relativ la dolar, luni, după ce a fost afectată de preţurile în scădere ale petrolului şi de o decizie a băncii centrale ruse, care nu a ridicat ratele dobânzilor în ciuda îngrijorărilor investitorilor privind efectul economic al crizei din Ucraina.
(MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)
P. P.
15.09.2014

Moneda Rusiei, rubla, a atins o nouă cotă inferioară relativ la dolar, luni, după ce a fost afectată de preţurile în scădere ale petrolului şi de o decizie a băncii centrale ruse, care nu a ridicat ratele dobânzilor în ciuda îngrijorărilor investitorilor privind efectul economic al crizei din Ucraina.

Activele ruse au primit mai multe lovituri săptămâna trecută după ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus o serie de noi sancţiuni din cauza rolului jucat de Moscova în conflictul separatist din Ucraina, limitând suplimentar accesul la capital străin pentru mai multe companii de vârf ale Rusiei.

La prima oră din ziua de luni, rubla a scăzut la o nouă cotă de 38.00 de ruble pentru un dolar. Până la ora 9:00 GMT, pierderile s-au extins cu la 0,81% împotriva dolarului, până la 38,09, şi cu o scădere de 0,55% împotriva monedei euro, până la 49.21.

”Sunt trei factori care apasă asupra rublei: monedele pieţei emergente sunt sub presiune, preţurile petrolului sunt coborâte şi banca centrală rusă nu a ridicat ratele săptămâna trecută”, a declarat analistul în schimb valutar al VTB Capital, Maxim Korovin.

Cota globală Brent a petrolului a scăzut luni la cea mai joasă cotă din ultimii doi ani, iar datele economice slabe ale Chinei, cel mai mare consumator de energie din lume, a aruncat o umbră asupra previziunilor privind cererea de petrol, care au fost estimate pe fondul rezervelor globale abundente.

Rusia se bazează pe petrol şi gaze pentru două treimi din exporturi şi jumătate din profiturile bugetului federal.

Korovin a declarat că rubla ar putea să scadă chiar mai mult în săptămâna viitoare, ţinând cont că ratele pentru companiile ruse care încearcă să-şi depozitele fondurile în valută a banca centrală rămân coborâte, reflectând o cerere slabă.

Banca centrală a lăsat rata dobânzii cheie în aşteptare la întâlnirea obişnuită de vineri, semnalând o schimbare de politică care ar putea însemna că ciclul recent de creştere a ratei s-a încheiat. Banca intenţionează să se deplaseze către o rublă mai liberă în acest an.

Monedele pieţelor emergente sunt sub presiune în timp ce pieţele au promovat posibilitatea unei creşteri a ratei dobânzilor de către Sistemului Federal de Rezervă al Statelor Unite mai devreme decât se preconiza, făcând activele cu un risc mai mic să fie atractive.

Rubla a scăzut cu 15% împotriva dolarului american în acest an, sporind inflaţia, care se menţinea la o cotă anuală de 7,6% în luna august, cu mult peste ţinta oficială de 5% a băncii centrale.

O îngrijorare suplimentară pentru investitorii în activele ruse este faptul că preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia se gândeşte cum să răspundă ultimelor sancţiuni economice aplicate de Occident.

Rusia a retaliat la runda anterioară de sancţiuni interzicând importurile de alimente din mai multe ţări Occidentale.

Acţiunile listate în Moscova au scăzut luni, iar creditorul principal Sberbank – văzut drept un barometru macronomic în Rusia - a scăzut cu 1,1% după ce a fost inclusă în ultima rundă de sancţiuni ale Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor