Poroşenko cedează în faţa Rusiei, propune un ”statut special” pentru regiunile separatiste

În conformitate cu una clauze planului de pace semnat cu separatiştii, guvernul ucrainean a propus, luni, un proiect de lege către parlament care va oferi un ”status special” regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk pentru o perioadă de trei ani, relatează New York Times.
Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko s-au întâlnit în Franţa pe fondul crizei din Ucraina. (captură.)
P. P.
16.09.2014

În conformitate cu una din clauzele planului de pace semnat la Minsk, guvernul ucrainean a propus, luni, un proiect de lege către parlament care va oferi un ”statut special” regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk pentru o perioadă de trei ani, relatează New York Times.

Principalele puncte ale planului de pace includ amnistierea celor care au participat la ”evenimentele” din acele regiuni; dreptul de a folosi în mod oficial limba rusă; alegeri pentru consiliile locale; fonduri pentru dezvoltarea socială şi economică din partea bugetului de stat; şi dreptul de a forma o forţă de poliţie locală.

Dar nu este clar dacă proiectul propus, în cazul în care va fi aprobat de parlament, va fi acceptat de liderul separatiştilor sau de patronul lor din Moscova, preşedintele Vladimir Vladimirovici Putin.

Unul din punctele tensionate ale negocierilor viitoare vor implica gradul de autonomie dorit de Rusia pentru cele două teritorii ocupate. Moscova face presiuni de la începutul conflictului pentru un sistem federal care să permită regiunilor propria politică externă. Kremlinul, cautând astfel un sistem care să permită regiunilor estice să blocheze încercările Kievului de a se apropia şi mai mult de Occident.

În prezentarea proiectului de lege în faţa liderilor parlamentari, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a specificat că amnistia nu-i va acoperi şi pe cei care au comis crime violente – crimă premeditată, viol, jaf, torturi, etc.

Preşedintele a explicat că legea conţine ”elemente de facto ale descentralizări” în timp ce menţine Ucraina întreagă, potrivit comunicatului publicat pe website-ul prezidenţial.

Poroşenko a mai declarat că perioada de trei ani a legii va permite efectuarea unor schimbări în Constituţie care vor aduce o ”descentralizare profundă” a Ucrainei. ”Nu este nimic mai important pentru noi decât pacea”, a declarat acesta. ”Acestea sunt poziţiile cheie care o vor asigura”.

În sud-estul tulburat de conflict, în ciuda armistiţiului semnat în urmă cu două săptămâni la Minsk, şase oficiali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au ajuns sub atacurile artileriei şi au fost blocaţi timp de trei ore într-un sat din sudul oraşului Doneţk, duminică, în timp ce forţele ucrainene şi forţele separatiste pro-ruse continuă violenţele sporadice.

Marţi, se aşteaptă ca Ucraina şi Uniunea Europeană să ratifice Acordul de Asociere, care stabileşte asocierea politică şi o zonă de liber schimb între cele două. Totuşi, săptămâna trecută, o parte a acordului a fost amânată pentru a permite Kievului să renegocieze relaţiile comerciale cu Rusia.

Ucraina ar trebui să caute înţelegeri comerciale speciale cu Rusia cât şi cu Uniunea Europeană şi să se gândească la un statut militar neutru astfel încât să-şi poată stabiliza economia şi să-şi asigure pacea, au convenit luni mai mulţi lideri de afaceri prezenţi la Forumul Economic Mondial.

O parte din analişti consideră că unul din principalele motive care au determinat invazia rusă din Ucraina, este reprezentat de dorinţa UE şi a Rusiei de a folosi iniţial Ucraina ca pe o punte comercială, care să faciliteze schimburile de bunuri între Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor