O echipă a OSCE a fost bombardată în estul Ucrainei

Ucraina - Rusia - Eurasia.
Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)

O echipă de monitorizare formată din şase persoane a fost bombardată de două ori, duminică, în oraşul ucrainean estic Doneţk, în ciuda unui armistiţiu între forţele guvernului şi separatiştii pro-ruşi, a declarat un purtător de cuvânt al OSCE, luni.

Incidentul, în timpul căruia au fost grav avariate două vehicule marcate ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a subliniat fragilitatea armistiţiului semnat în urmă cu două săptămâni pentru a pacifica conflictul ce a ucis peste 3.000 de persoane.

Un comunicat al OSCE arăta că patru obuze au explodat la 300 de metri depărtare de echipa de monitorizare care se ducea într-o piaţă din Doneţk, unde fuseseră raportate bombardamente anterioare.

După ce echipa s-a deplasat într-o altă locaţie, un alt obuz a explodat în apropiere, iar echipa s-a retras din zonă.

Niciun membru al echipei OSCE nu a fost rănit, dar în comunicat se preciza că membrii grupării au văzut corpul unei femei întins pe o stradă din zona pieţei.

”Toţi cei cinci colegi au fost capabili să se întoarcă la bază dar ambele vehicule au fost serios avariate”, a declarat purtătorul de cuvânt Michael Bociurkiw. ”Noi îl considerăm ca fiind un incident foarte serios. Este pentru prima oară când vehiculele noastre au luat foc”, a declarat acesta.

Bociurkiw nu a putut spune cine este responsabil pentru bombardamente şi nu există nimic care să sugereze că echipele de monitorizare ale OSCE ar fi fost ţinta atacului.

Luna trecută, forţele guvernului s-au apropiat de oraşul deţinut de rebeli Doneţk, un centru industrial important care avea 1 milion de locuitori înainte de începerea războiului.

Dar forţele guvernului au suferit pierderi serioase în estul Doneţkului şi în sud-est ţării, după o ofensivă militară descrisă de Kiev ca fiind o intervenţie directă a Rusiei în sprijinul rebelilor.

Acordul de încetare a focului a fost negociat de delegaţiile Ucrainei, Rusiei, separatiştilor şi OSCE, pe 5 septembrie.

Rusia neagă acuzaţiile Kievului şi ale Occidentului potrivit cărora trimite soldaţi şi tancuri în Ucraina şi înarmează forţele separatiste.

Armistiţiul rezistă în mare parte în ciuda încălcărilor sporadice. Sâmbătă au avut lupte grele în special în jurul aeroportului Doneţk, care se află încă în mâinile forţelor guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe