Rusia şi China vor să creeze din BRICS o alternativă la G7

Summit-ul ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). (arhivă)
Summit-ul ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). (arhivă) (PRAKASH SINGH / AFP / Getty Images)

Rusia şi China colaborează îndeaproape pentru a întări blocul economic BRICS, care a înregistrat mai multe progrese în ultimul an, sperând să creeze o alternativă la Grupul celor şapte naţiuni industrializate, a anunţat, Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev.

”Dezvoltarea grupului de cinci creşte. Asocierea noastră rămâne o forţă mobilizatoare importantă a economiei globale, a depăşit rata totală de creştere a G7. BRICS a înregistrat progrese semnificative în multe aspecte ale activităţilor din ultimul an”, a spune Patruşev.

Izolată tot mai mult de Occident, Rusia speră să impulsioneze dezvoltarea grupului economic, care se vrea o alternativă a Grupului celor şapte naţiuni industrializate (G7).

Pe lângă legăturile economice bilaterale, membrele BRICS au adoptat o poziţie comună în privinţa unor subiecte importante în geopolitica internaţională. Rusia şi China, membre cu drept de veto în Consiliul de Securitate, au protejat Iranul şi Siria de intervenţiile militare şi economice ale Occidentului în repetate rânduri.

”Am fost poziţii unite cu privire la politici cheie: Siria, Iran, terorismul internaţional, securitatea internaţională”, a declarat Patruşev.

Ţările BRICS plănuiesc să se întâlnească la summitul din Brazilia în luna iulie. Printre subiectele abordate se va afla şi candidatura la grup a Argentinei. Trei din cele cinci membre ale grupului – India, Brazilia şi Africa de Sud – susţin candidatura Argentinei, spune ambasadorul indian din Argentina, Amarenda Khatua.

Ministrul argentinian de Externe spune că Argentina s-a pregătit de dezvoltarea relaţiilor cu membrele BRICS dar colaborările viitoare rămân încă să fie decise de grup.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe