În Crimeea bântuie fantoma URSS - supermarketurile goale, stocurile aproape la limită

Filo-ruşii din Crimeea care sperau ca prin anexarea la Rusia să fie adoptaţi de către o ţară mai bogată şi mai modernă, pentru moment se confruntă cu o întoarcere la trecutul sovietic, cu rafturile supermarketurilor goale. În peninsulă au dispărut laptele, smântâna, brânza, în timp ce alte necesităţi de bază, cum ar fi uleiul şi produsele pentru copii trebuiesc vânate şi făcute provizii.
(SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
10.06.2014

În Crimeea lipsesc laptele, smântâna, brânza, uleiul şi alimentele pentru copii: 90% din produsele lactate pe care le consuma populaţia erau fabricate în Ucraina, iar odată cu închiderea frontierelor necesarul pe piaţă este asigurat de produsele provenite din Rusia, care însă sosesc lent cu feribotul şi costă cu cel puţin 50% mai mult.

Filo-ruşii din Crimeea care sperau ca prin anexarea la Rusia să fie adoptaţi de către o ţară mai bogată şi mai modernă, pentru moment se confruntă cu o întoarcere la trecutul sovietic, cu rafturile supermarketurilor goale. În peninsulă au dispărut laptele, smântâna, brânza, în timp ce alte necesităţi de bază, cum ar fi uleiul şi produsele pentru copii trebuie vânate şi făcute provizii. Celelalte produse care rămân mai mult sau mai puţin disponibile, cum ar fi pâinea, carnea şi legumele, au o creştere de preţ ameţitoare, anulând efectul de dublare a pensiilor şi salariilor anunţate de Moscova pentru noile sale teritorii.

Urgenţa din peninsulă, pe care autorităţile au încercat să o nege, nu mai poate fi ascunsă acum, iar guvernatorul - sau "şeful guvernului de ocupaţie", cum îl numeşte mass-media din Ucraina - Serghei Aksionov a dispus crearea de "coridoare accelerate" pentru produsele ucrainene, interzise în Crimeea în urmă cu câteva săptămâni. Guvernul a vrut chiar să controleze toată staţia de la Simferopol, pentru a împiedica introducerea în peninsulă, prin „contrabandă” în bagajele pasagerilor, de mezeluri sau dulciuri de provenienţă ucraineană, relatează marţi La Stampa.

Închiderea frontierei a fost comandată de către autorităţile de sănătate locale, cu scuza de ne-îndeplinire a standardelor de igienă, un clasic comportament pe care Rusia îl aplică vecinilor de care este nemulţumită: de la apa minerală georgiană la vinurile moldoveneşti, la ciocolata neo-preşedintelui din Ucraina, Poroşenko, care a fost primul act de embargo aproape comic al dramei din Ucraina.

Mass-media ucraineană specula că, acest act de embargo din Crimeea a fost o modalitate de a îndepărta concurenţii de pe piaţă pentru a face loc producătorilor ruşi. Dar rezultatul a fost catastrofal. 90% din consumul din Crimeea de produse lactate este adus din Ucraina, iar produsele din Rusia ajung cu mare întârziere, deoarece peninsula primeşte în prezent aproape totul prin feribot din Rusia. Atunci când reuşesc să ajungă la destinaţie, aceste produse ruse costă cu cel puţin 50% mai mult. "Este mai ieftin să cumperi lapte din Ucraina de la supermarket decât de la en-grosul rus", a declarat un trader din Crimeea la portalul BlackSeaNews.

Astfel, majorarea salariilor şi pensiilor - promisă de Moscova la momentul referendumului asupra secesiunii - care va veni doar peste câteva luni, este deja mâncată de inflaţie.

O altă problemă este obţinerea de bani pentru cumpărături. Băncile ucrainene au închis sucursalele şi ATM-urile, iar cardurile lor de credit nu mai funcţionează, în timp ce, cele ruse nu au fost încă deschise. Trecerea de la hrivna la rublă până la 1 iunie nu a făcut nimic altceva decât să ducă la creşterea preţurilor şi a confuziei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor