Ucraina pregăteşte sancţiuni drastice pentru Federaţia Rusă

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a anunţat vineri că a întocmit o listă cu sancţiuni care ar putea viza 172 de persoane şi 65 de întreprinderi, în special ruse, acuzate că au susţinut anexarea Crimeei sau că finanţează insurecţia prorusă din estul ţării.
Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk. (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Loredana Diacu
08.08.2014

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a anunţat vineri că a întocmit o listă cu sancţiuni care ar putea viza 172 de persoane şi 65 de întreprinderi, în special ruse, acuzate că au susţinut anexarea Crimeei sau că finanţează insurecţia prorusă din estul ţării.

Urmând modelul sancţiunilor europene şi americane, proiectul de lege prezentat de Arseni Iaţeniuk, prevede o serie de măsuri precum interdicţia de intrare în ţară sau blocarea activelor, precum şi interdicţia de a efectua anumite operaţiuni financiare.

Mai mult, în condiţiile în care aproape jumătate din gazul rusesc consumat de Europa tranzitează teritoriul ucrainean, şeful Guvernului ucrainean a citat de asemenea interdicţia tranzitului de resurse naturale, relatează Mediafax.

Textul actului normativ ce urmează să fie examinat de Parlament marţi autorizează Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei să aplice asemenea măsuri şi include o listă cu 172 de persoane şi 65 de întreprinderi, al cărei conţinut nu a fost dezvăluit.

"Pur şi simplu nu avem nicio altă opţiune", a declarat Iaţeniuk, adăugând ca Ucraina va folosi parte din ajutorul de 17 miliarde de dolari anunţat de FMI pentru a-şi asigura independenţa energetică şi ar putea apela şi la Banca Mondială pentru ajutor. Ucraina, aflată într-o situaţie grea a primit deja o primă tranşă de 3 miliarde de euro de la FMI, în mai.

"În cel mai grav scenariu, Ucraina ar putea suferi pierderi de şapte miliarde de dolari încă din primul an, nu numai din cauza sancţiunilor, ci şi din cauza politicii agresive a Kremlinului", a declarat Iaţeniuk.

Ucraina îşi asigură în jur de 50% din necesarul de gaze naturale din Rusia, importurile ridicându-se, în 2013, la 27,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor