Ucraina pregăteşte sancţiuni drastice pentru Federaţia Rusă

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.
Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk. (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a anunţat vineri că a întocmit o listă cu sancţiuni care ar putea viza 172 de persoane şi 65 de întreprinderi, în special ruse, acuzate că au susţinut anexarea Crimeei sau că finanţează insurecţia prorusă din estul ţării.

Urmând modelul sancţiunilor europene şi americane, proiectul de lege prezentat de Arseni Iaţeniuk, prevede o serie de măsuri precum interdicţia de intrare în ţară sau blocarea activelor, precum şi interdicţia de a efectua anumite operaţiuni financiare.

Mai mult, în condiţiile în care aproape jumătate din gazul rusesc consumat de Europa tranzitează teritoriul ucrainean, şeful Guvernului ucrainean a citat de asemenea interdicţia tranzitului de resurse naturale, relatează Mediafax.

Textul actului normativ ce urmează să fie examinat de Parlament marţi autorizează Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei să aplice asemenea măsuri şi include o listă cu 172 de persoane şi 65 de întreprinderi, al cărei conţinut nu a fost dezvăluit.

"Pur şi simplu nu avem nicio altă opţiune", a declarat Iaţeniuk, adăugând ca Ucraina va folosi parte din ajutorul de 17 miliarde de dolari anunţat de FMI pentru a-şi asigura independenţa energetică şi ar putea apela şi la Banca Mondială pentru ajutor. Ucraina, aflată într-o situaţie grea a primit deja o primă tranşă de 3 miliarde de euro de la FMI, în mai.

"În cel mai grav scenariu, Ucraina ar putea suferi pierderi de şapte miliarde de dolari încă din primul an, nu numai din cauza sancţiunilor, ci şi din cauza politicii agresive a Kremlinului", a declarat Iaţeniuk.

Ucraina îşi asigură în jur de 50% din necesarul de gaze naturale din Rusia, importurile ridicându-se, în 2013, la 27,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.