Cutremur la Moscova: Putin demite în secret 18 ofiţeri de rang înalt

Un eveniment neobişnuit, care a trebuit să fie ţinut secret, s-a petrecut miercuri la Kremlin. 18 ofiţeri seniori să fie concediaţi simultan încă de timpul lui Stalin, relatează EuroMaidanPress.com.
Vladimir Vladimirovici Putin, preşedintele  Rusiei, 10 octombrie 2012, Moscova (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / GettyImages)
P. P.
08.08.2014

Un eveniment destul de neobişnuit, care a avut loc pe şest, s-a petrecut miercuri la Kremlin.

18 dintre cei mai înalţi ofiţeri şi-au pierdut posturile: lideri militari, şefi ai ministerului de Interne, ai Serviciului Federal de Control al Drogurilor, şi ai Comitetului de Investigaţie. Decretele pentru demiterile surprinzătoare au fost semnate de urgenţă de preşedintele rus, Vladimir Putin.

Mai mult, serviciul de presă prezidenţial a rămas neobişnuit de tăcut în legătură cu demiterile în masă a personalului de rang înalt.

Sigura sursă care a confirmat până acum schimbările, sunt decretele semnate de Putin, ”Schimbările în Personalul Comitetului de Investiţii” şi ”Schimbările în Personalul Autorităţilor Federale Publice”, care au fost publicate pe website-ul oficial al Kremlinului.

Pe lista personalului demis sunt enumerate nume importante.

Generalul Vladimir Rushailo, a cărui funcţie nu este menţionată în documente, este demis. Acesta este cunoscut pentru funcţia de ministru al Internelor în guvernul Boris Yeltsin, şi pentru că a condus primul Război Cecen şi apoi activităţile anti-teroriste din Caucazul de Nord.

Demiterea lui Rushailo este confirmată indirect de faptul că generalul maior Vasili Fedoruk, se află pe lista celor îndepărtaţi brusc. Fedoruk ocupa poziţia de Comandant Adjunct al Forţelor responsabile pentru operaţiunile anti-teroriste din Caucazul de Nord.

Valentin Nalivaichenko a explicat jurnaliştilor că, în timpul investigaţiilor privind doborârea avionului MH-17 în estul Ucrainei, s-au descoperit mai multe dovezi care arată că guvernul de la Moscova plănuia să doboare un avion al companiei ruse ”Aeroflot” şi să incrimineze armata ucraineană. Iar tragedia urma să fie folosită de Kremlin drept pretext pentru a lansa o invazie pe scară largă în Ucraina.

Putin l-a mai concediat şi pe colonelul de poliţie Vladimir Didenko, care ocupa funcţia de Şef al Directoratului Principal de Contraacţiune la Extremismul Minorităţilor din Federaţia Rusă.

În afară cei menţionaţi mai sus, pe listă se află mai mult ofiţeri de rang înalt din diferite regiuni, inclusiv Yuri Lazarev, Şeful Adjunct al Directoratului Principal de Control Federal al Drogurilor în oraşul din care provine Putin, St. Petersburg.

Demiterile din cadrul Comitetului de Investigaţii au afectat structurile din mai multe regiuni. Cel puţin 11 şefi de birouri regionale şi adjuncţii acestora au fost concediaţi, inclusiv generalul maior de justiţie, Andrei Strizakov, care ocupa funcţia de Şef Adjunct al Biroului Comitetului de Investigaţii din Districtul Federal de Sud – districtul în care se găseşte oraşul Rostov-pe-Don, locul care găzduieşte principala bază militară a forţelor ruse responsabile de acţiunile militare din teritoriul Ucrainei.

Dar motivul cutremurului care dus demiterea celor 18 generali şi colonei în numai o zi rămâne neclar. Miercuri dimineaţă, sursele din mai multe birouri regionale ale televiziunii de stat şi a Companiei de Radio Difuziune au anunţat separat că au primit un mesaj urgent din partea Moscovei. Mesajul cerea difuzarea unei discurs al lui Vladimir Putin către populaţia Rusiei la ora 19:30 (ora Moscovei). Ulterior discursul lui Putin a fost anulat, iar Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui rus a susţinut că nu s-a plănuit televizarea discursului.

Se crede că motivul demiterii acestora este legat de anunţul efectuat, miercuri, de şeful serviciilor de securitate a Ucrainei, Valentin Nalivaichenko. Liderul de la Kiev a explicat jurnaliştilor că, în timpul investigaţiilor privind doborârea avionului MH-17 în estul Ucrainei, s-au descoperit mai multe dovezi care arată că guvernul de la Moscova plănuia să doboare un avion al companiei ruse ”Aeroflot” şi să incrimineze armata ucraineană. Iar tragedia urma să fie folosită de Kremlin drept pretext pentru a lansa o invazie pe scară largă în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor