Canada livrează material militar neletal Ucrainei

Aeronava militară de transport C-130 Hercules
Aeronava militară de transport C-130 Hercules (wikipedia.org)

Guvernul canadian a început joi să livreze material militar neletal trupelor ucrainene care luptă împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, în contextul în care NATO se declară îngrijorată de creşterea numărului de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană, informează AFP.

Un avion militar Hercules C-130, transportând căşti, lunete de luptă, veste antiglonţ, truse de prim ajutor, corturi şi saci de dormit, a decolat joi cu destinaţia Ucraina, a anunţat ministrul canadian al apărării Rob Nicholson de la baza forţelor aeriene din Trenton, la sud de Ottawa.

'Echipamentul logistic furnizat va permite autorităţilor ucrainene care asigură securitatea frontierei să identifice şi să urmărească mai bine trecerile ilicite de mărfuri şi de oameni', a subliniat premierul canadian Stephen Harper într-un comunicat.

El a precizat că încărcătura de la bordul avionului Hercules C-130 este prima de acest gen trimisă armatei ucrainene şi că altele o vor urma.

Prezent la baza de la Trenton, ambasadorul Ucrainei în Canada, Vadim Pristaiko, a declarat că acest echipament 'va permite salvarea de vieţi'. 'Vom utiliza acest echipament pentru a pune capăt războiului cât mai repede posibil', a adăugat diplomatul ucrainean.

NATO s-a arătat îngrijorată în ultimele zile de întărirea prezenţei militare ruse la graniţa cu Ucraina, afirmând că numărul militarilor ruşi de la frontiera ucraineană a crescut de la 12.000, la jumătatea lunii iulie, la 20.000. Alianţa se teme ca Rusia să nu folosească 'pretextul unei misiuni umanitare sau de menţinere a păcii pentru a trimite soldaţi în estul Ucrainei'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe