NATO sprijină Ucraina şi cere Rusiei să se retragă

Secretarul General al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a cerut, miercuri, Rusiei ”să se retragă de la graniţa” Ucrainei şi să ”nu se folosească de păstrarea păcii drept o scuză pentru începerea unui război”.
Atena - Anders Fogh Rasmussen, 10 octombrie 2013. (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)
P. P.
08.08.2014

Secretarul General al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a cerut, miercuri, Rusiei ”să se retragă de la graniţa” Ucrainei şi să ”nu se folosească de păstrarea păcii drept o scuză pentru începerea unui război”, relatează Kiev Post.

”Fac un apel către Rusia să facă un pas înapoi de la margine. Să facă un pas înapoi de la graniţă. Să nu folosească menţinerea păcii drept o scuză pentru începerea unui război”, a cerut Rasmussen.

Liderul militar a aterizat, miercuri, în Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, cât şi cu mai mulţi lideri din cadrul armatei şi securităţii ucrainene.

Dacă continuă să intervină prin proxy-uri militare în regiunile estice ale Ucrainei, Rusia se va confrunta cu ”sancţiuni mai dure, mai adânci şi mai profunde” din partea Occidentului, a declarat Rasmussen, în timpul conferinţei de presă desfăşurată la Kiev. Noile sancţiuni vor ”dăuna economiei ruse”.

Vizita liderului militar în Ucraina se desfăşoară pe fondul tensiunilor provocate de paramilitarii afiliaţi Kremlinului în regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk şi de contingentul militar rus, care numără aproximativ 21.000 de soldaţi, mobilizat pentru război la graniţa Ucrainei.

NATO este pregătită să adâncească imediat cooperarea cu Ucraina în pregătirea şi antrenarea armatei ucrainene şi să înceapă exerciţii proiectate să ajute la modernizarea forţelor militare şi de securitate ale Ucrainei.

”Am discutat cum putem să ne dezvoltăm cooperarea inter-armate”, a declarat secretarul general.

Rasmussen a mai explicat că ţările membre ale blocului militar pot oferi echipament şi finanţe Ucrainei în funcţie de posibilităţile şi deciziile propriilor guverne, astfel încât să ajute Kievul în conflictul cu forţele susţinute de Kremlin.

NATO ”are toate toate capabilităţile necesare să asigure protecţia eficientă a tuturor aliaţilor noştri. Am accentuat că atitudinea ilegală rusă a creat o situaţie de securitate complet nouă în Europa, şi noi va trebui să ne adaptăm acesteia”, a declarat Rasmussen.

Liderul Forţelor NATO din Europa, Phillip Breedlove, a propus, luna trecută, ca NATO să dezvolte o bază militară în Polonia, care să permită lansarea unui răspuns rapid de proporţii în cazul unei intervenţii militare ruse în Europa de Est.

”Regretăm puternic acest lucru, dar va trebui să ne adaptăm la asta”, a declarat Rasmussen. Situaţia va determina NATO ”să îmbunătăţească abilitatea de a acţiona rapid pentru a asigura participarea efectivă a tuturor aliaţilor noştri”.

Mai mult, relaţiile tensionate dintre Alianţă şi Rusia au determinat blocul militar să suspende cooperarea ”în abordarea provocărilor de securitate comune precum Afganistan, contraterorism, antidrog şi piraterie”. O astfel de îngheţare a cooperării va rămâne în vigoare atâta timp cât ”Rusia nu se conformează principiilor fundamentale ale NATO”.

Rasmussen speră ca la summitul NATO care va avea loc pe 4-5 septembrie în Ţara Galilor membrii alianţei ”vor putea adopta o declaraţie comună care să îmbunătăţească cooperarea între NATO şi Ucraina în anii care vin şi care va include o evaluare menită să amplifice capacitatea şi să modernizeze forţele armate ucrainene şi sectorul de securitate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor