Ucraina denunţă numirea noului ”premier” din Crimeea

Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexander Turcinov, a semnat sâmbătă un decret prin care denunţă numirea noului ”premier” pro-Rusia al Republicii Crimeea
P. P.
02.03.2014

alte articole

Proteste anti-guvernamentale în Ucraina (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
P. P.
02.03.2014

Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexander Turcinov, a semnat sâmbătă un decret prin care denunţă numirea noului ”premier” pro-Rusia al Republicii Crimeea.

Noul ”premier”, Sergei Aksyonov, a fost numit în funcţie vineri, când parlamentul regional din Crimeea era sub ocupaţia forţelor pro-ruse înarmate. Numirea acestuia din funcţie, a venit în urma unei schimbări ilegale a Constituţiei şi este ilegitimă.

Aksyonov a cerut vineri Rusiei ajutorul pentru ”restabilirea calmului” în peninsula ucraineană, singura în care etnicii ruşi sunt majoritari.

Noul lider pro-rus de la Simferopol a susţinut sâmbătă că are comanda asupra forţelor armate, a poliţiei şi a serviciilor de securitate din regiune. Acesta a mai susţinut că toate forţele armate, poliţia, serviciile de securitate naţionale şi paznicii de frontieră trebuie să asculte numai de ordinele sale sau să îşi părăsească posturile, notează Kiev Post.

La scurt timp după numirea sa, Aksenov a mutat referendumul pe tema autonomiei de pe data de 25 mai pe data de 30 martie. Joi, în prezenţa forţelor pro-ruse, parlamentul din Crimeea a dizolvat Consiliul Suprem al Miniştrilor din Crimeea şi a încercat să schimbe, ilegal, Constituţia.

Sâmbătă, Consiliul Federaţiei Ruse, a aprobat, în unanimitate, cererea preşedintelui rus, Vladimir Putin, de desfăşurare a armatei naţionale într-o invazie pe scară largă a Ucrainei deoarece milioanele de etnici ruşi ”trebuiesc protejaţi”.

Planurile lui Putin de invadarea a Ucrainei au început încă de luni, odată cu desfăşurarea forţelor armate de-a lungul graniţei vestice. În zonele cu o populaţie rusă semnificativă, precum Doneţk, Simferopol şi Harkov, au fost organizate proteste anti-Kiev, pentru a justifica ”nevoia de protecţie a etnicilor ruşi”. Numărul estimat al trupelor ruseşti de pe solul peninsulei Crimeea este de maxim 28.000, cel puţin până la data de 1 martie.

Diviziile Berkut dizolvate de guvernul de la Kiev au primit cetăţenie rusă la sosirea în Crimeea iar în prezent păzesc drumul principal de trecere dintre peninsulă şi restul teritoriului ucrainean sub steagul Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor