Ucraina continuă înlăturarea monumentelor sovietice: Statuia unui comandant rus din centrul Kievului, demontată

Autorităţile din capitala ucraineană Kiev au demontat statuia unui comandant al Armatei Roşii de pe un bulevard central, 9 decembrie 2023 (Youtube - screenshot)
D.B.
11.12.2023

Oficialii ucraineni au continuat sâmbătă campania de înlăturare a monumentelor din epoca sovietică, iar autorităţile din capitala ucraineană Kiev au demontat statuia unui comandant al Armatei Roşii de pe un bulevard central, transmite Reuters.

Ucraina şi-a dublat eforturile de a şterge toate urmele dominaţiei ruseşti în contextul invaziei la scară largă a trupelor de la Kremlin, care se apropie acum de doi ani.

Sâmbătă, muncitorii municipali au ridicat de pe soclu statuia uriaşă a lui Nikolai Şciors, un comandant de trupe sovietic din timpul Războiului Civil Rus. Aceasta a ocupat un loc proeminent pe o arteră centrală care poartă numele poetului naţional al Ucrainei Taras Şevcenko.

Curioşii s-au oprit să privească şi să fotografieze în timp ce o macara uriaşă plasa statuia lui Şciors care călărea un cal pe un camion cu platformă.

"Trebuie să ne educăm tinerii, pentru că ei trebuie ei să ne cunoască istoria. Ei fac ceea ce trebuie să facă dându-l jos", a declarat Zoia Kobiliukova, în vârstă de 82 de ani, care a descris comunismul ca fiind o "utopie" ce a dus la uciderea multor oameni.

Consilierul municipal din Kiev Leonid Iemeţ a declarat că statuia va fi mutată într-un muzeu.

Anul trecut, autorităţile din portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, au demontat o statuie proeminentă a Ecaterinei cea Mare, după o campanie de luni de zile a activiştilor.

Mii de străzi şi aşezări ucrainene au fost, de asemenea, redenumite în ultimii ani, ca parte a unei campanii de decomunizare lansată după Revoluţia Maidan din 2014, care l-a înlăturat pe liderul pro-rus Viktor Ianukovici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor