Aeroportul din capitala Crimeei a fost ocupat de forţele pro-ruse

Demonstranţi pro-ruşi în Simferopol, 27 februarie 2014
Demonstranţi pro-ruşi în Simferopol, 27 februarie 2014 (VIKTOR DRACHEV/AFP/Getty Images)

Aeroportul din Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, a fost ocupat în noaptea dintre joi şi vineri de aproximativ 50 de bărbaţi în uniforme simple, înarmaţi cu arme automate, notează BBC.

Grupul înarmat patrulează aeroportul atât în perimetrul exterior cât şi în turnul de control şi în clădirea aeroportului. Autorităţile locale spun că aeroportul funcţionează în mod normal.

Martorii de la faţa locului spun că grupul înarmat a fost transportat la aeroport de camioane care purtau steagurile marinei ruseşti, conform Interfax.

”Sunt cu Miliţia Poporului din Crimeea. Suntem oameni simpli, voluntari. Suntem aici la aeroport pentru a menţine ordinea. Vom întâmpina avioanele cu un zâmbet frumos – aeroportul funcţionează ca de obicei”, a precizat un barbat pe nume Vladimir pentru Reuters.

O acţiune asemănătoare a avut loc şi în noaptea dintre miercuri şi joi când sediile parlamentului şi guvernului local din Crimeea au fost capturate de un grup de bărbaţi în uniforme simple, înarmaţi cu arme automate. La scurt timp după asaltul celor două clădiri steagul Rusiei a fost arborat în sediile guvernamentale.

”Autorităţile din Crimeea au aranjat protestele şi au mobilizat tituşkii - mercenari pro-Rusia”, a precizat adjunctul Consiliului Suprem din Crimeea, Leonid Pilunski.

Joi, parlamentul din Crimeea a votat organizarea referendum pe tema autonomiei pe data de 25 mai şi apoi a dizolvat, prin vot, guvernul local.

Rusia a mobilizat un număr mare de forţe armate în Crimeea, autovehicule blindate, nave de război cât şi soldaţi. La graniţa dintre Rusia şi Ucraina, soldaţii ruşi au fost puşi în stare de alertă iar avioanele de război au început patrularea de-a lungul graniţei.

În ultimele zile, mai mulţi parlamentari ruşi sosiţi în Crimeea luni ofereau cetăţenie rusă şi îi întrebau pe locuitori dacă vor să facă parte din nou Rusia, în timp ce parlamentarii din Simferopol, capitala Crimeei, încercau să schimbe, ilegal, Constituţia, cu o versiune nouă de care nu a auzit nimeni înainte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe