`Turismul` rural înfloritor în ziua primului tur de scrutin
alte articole
Un sat din comuna Dragu a ajuns, pe 2 noiembrie, ziua primului tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui, un important obiectiv turistic al judeţului Sălaj.
Potrivit Hotnews, în respectiva localitate, au votat de 7 ori mai multe persoane din afara comunei, decât cu domiciliul acolo: 63 de persoane au votat pe liste suplimentare şi doar 9 pe lista permanentă. În alt sat din aceeaşi comună, scorul este 64 pe lista suplimentară versur 42 pe lista permanentă, mai relevă sursa citată.
Cele două sate nu sunt un caz singular. Şi în comuna Hida, în aproape toate satele s-au prezentat la urne semnificativ mai mulţi români cu domiciliile în alte localităţi, decât localnicii.
De altfel, potrivit unei analize a publicaţiei citate, primul tur de scrutin al alegerilor pentru Cotroceni a avut drept particularitate numărul mare de votanţi pe liste suplimentare, aproape dublu faţă de alegerile trecute. În jur de 11% din voturile înregistrate în România au fost pe listele suplimentare, recorduri în acest domeniu înregistrându-se, surpriză, în judeţele unde premierul Ponta a obţinut scoruri mari, respectiv Sălaj, Dolj, Călăraşi, Gorj, Mehedinţi şi Teleormanul vicepremierului Liviu Dragnea.
Potrivit opoziţiei, votanţii PSD ar fi fost plimbaţi cu automobilele (nu cu autocarul ca în anii trecuţi, ca să nu bată la ochi) şi ar fi votat de mai multe ori la diverse secţii de votare din alte localităţi.
Paradoxal sau nu, pe 2 noiembrie, în timp ce la secţiile de votare din ţară s-au creat condiţii prielnice pentru ca turiştii electorali să poată vota, în schimb, în străinătate lucrurile se prezentau complet diferit. Românilor din diaspora, ale căror preferinţe de drepta sunt bine-cunoscute de Guvern, nu li s-au asigurat suficiente secţii de votare, nici suficiente buletine de vot iar procesul a fost îngreunat de găselniţa completării declaraţiilor pe propria răspundere, declaraţii ce vor putea fi completate online în turul 2.
În acest fel, la insuficientele secţii de votare asigurate pentru români s-au format cozi enorme şi mulţi cetăţeni din diaspora nu şi-au putut exercita dreptul constituţional la vot. Deloc surprinzător, în urma centralizării voturilor din străinătate, s-a constat că Ponta a ieşit pe locul 2, cu peste 30 de procente sub Klaus Iohannis şi cu mai puţin de un procent peste Monica Macovei.