Societatea civilă se mobilizează pe Facebook. Se anunţă proteste de amploare înainte de alegeri

Miting anticomunist la Bucureşti
Miting anticomunist la Bucureşti (Epoch Times România)

Români nemulţumiţi de modul în care a fost organizat primul tur al alegerilor pentru Cotroceni au creat o pagina de Facebook prin care fac apel la toţi cei care sunt împotriva "sistemului de fraudare al lui Ponta" să iasă în stradă şi să protesteze, vinerea viitoare, 14 noiembrie, cu două zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, relatează Reportervirtual.ro. În jur de 20.000 de persoane şi-au confirmat deja participarea la protest.

"Este inadmisibil ce se întâmplă. Oamenii din afara ţării nu au fost lăsaţi să voteze, alegerile fiind organizate de guvernul Ponta. Campania şi sistemul de fraudare ale lu' Ponta o să-l aducă la Cotroceni dacă nu facem ceva. Uitaţi de toţi baronii locali pe care-i are în spate, care i-au finanţat campania şi cărora el le este dator!? Ca preşedinte el este obligat să facă favoruri anumitor persoane. Este o marionetă controlată de oameni dubioşi şi corupţi. Dacă Ponta ajunge la putere o să fie foarte trist. Nu lăsaţi să se întâmple asta. Nu lăsaţi ca preşedintele României să fie un personaj de faţadă dirijat de hoţi, ales de ţărani şpăguiţi cu ulei şi zahăr. Românii din străinătate n-au fost lăsaţi să voteze pentru că nimeni n-ar fi votat cu el. Suntem martorii unei fraude electorale nesimţite în 2014 într-o ţară membră U.E. Alegi să fii furat? E dreptul tău să protestezi", este apelul organizatorilor protestului din data de 14 noiembrie, pe pagina de Facebook "Dacă nu îl vrei pe Ponta preşedinte, ieşi în stradă!"

Potrivit autorilor iniţiativei, vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 20, vor avea loc proteste la Piatra Neamţ: Teatrul Tineretului; Timişoara: Piaţa Operei şi Piaţa Victoriei; Arad: în faţa Primăriei Arad; Târgu Mureş: Ceasul Floral; Cluj: Piaţa Unirii; Bucureşti: Piaţa Unirii.

Reamintim că primul tur de scrutin al alegerilor pentru Cotroceni, în urma căruia Victor Ponta a intrat în turul 2 cu aproximativ 10% mai multe voturi faţă de contracandidatul Iohannis (40,44% Ponta versus 30,37% Iohannis), a fost marcat de contestaţii.

Numeroşi români din diaspora nu au reuşit să-şi exercite dreptul la vot din cauza organizării defectuoase a procesului de votare şi acuză că dreptul lor de a vota a fost sabotat deliberat de oficialităţi. Mai mult, potrivit Hotnews, 11% dintre voturile românilor din ţară au fost înregistrate în condiţii neclare, pe liste suplimentare, fapt ce ar merita investigat atât de opoziţie, cât şi de organele în drept.