Turismul în China este în cădere liberă

Gunoaie strânse pe malul unui canal poluat de la marginea Beijing-ului, 16 martie 2012.
Gunoaie strânse pe malul unui canal poluat de la marginea Beijing-ului, 16 martie 2012. (Mark Ralston/AFP/Getty Images)

China îşi pierde farmecul său pentru milioanele de turişti care în aceste zile se bucură de o bine meritată vacanţă în străinătate. O spune autoritatea turistică a municipiului Beijing, care, în acest an a înregistrat o scădere dramatică a numărului de turişti străini în capitală, pe de o parte din cauza condiţiilor de mediu iar pe de altă parte datorită restricţiilor consulare şi geopolitica intransigentă, informează luni agenţia AGI.

În primele şase luni ale anului au fost în 2,14 milioane turiştii care au vizitat Beijingul, cu 14,3% mai puţin decât cu un an în urmă, în aceeaşi perioadă. Este pentru prima dată din 2008 că metropola chineză a avut o scădere, mai ales că, în ultimii şase ani, Beijingul a investit necontenit în atragerea de vizitatori străini.

Potrivit Biroului de Statistică al oraşului, fenomenul a început deja de anul trecut: în 2011, Beijingul a primit 5,2 milioane de turişti, dar în 2012 vizitatorii au scăzut la 5 milioane, o scădere de 3,6%. Datele pentru prima jumătate a acestui an sunt mult mai îngrijorătoare decât cele înregistrate anul trecut, în parte din cauza noilor reguli consulare care au intrat în vigoare la începutul lunii iulie, care nu promit perspective bune pentru viitor.

La începutul acestui an, China a introdus posibilitatea unui tranzit fără viză pentru vizitatorii din 45 de ţări: până la trei zile (72 de ore), în capitală şi în metropola Shanghai. Prin această regulă, organismele implicate au sperat într-o creştere a prezenţei acestora în oraşele cele mai strălucitoare şi ar fi dus la creşterea consumului şi, prin urmare, a veniturilor legate de turism. Aproape 9% din investiţiile în imobiliare din capitala chineză au fost îndreptate spre sectorul turismului, de la începutul acestui an, în urma optimismului creat de acest regulament. Dar acest lucru nu a fost suficient.

Directorul Comitetului Municipal de turism, Lu Yong, a declarat la o conferinţă de presă săptămâna trecută că poluarea aerului a fost un factor major care a contribuit la scăderea numărului de vizitatori în capitală. În acest an, de fapt, la Beijing s-a văzut o concentraţie de particule fine PM2.5 de peste trei ori mai mare decât standardul de siguranţă impus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În ultimele luni, ştirile de afecţiuni respiratorii severe ale rezidenţilor şi străinilor din ţară au făcut înconjurul lumii, provocând îngrijorare şi reacţii în străinătate dar şi în China.

În afara nivelului ridicat de poluare a mediului, poziţiile puternice ale problemelor geopolitice regionale ale Beijingului au ţinut la distanţă turiştii din Asia, cei care în mod tradiţional cheltuiau foarte mult în China. Responsabilul pentru China Youth Travel Service a declarat presei locale că de la începutul acestui an compania sa, condusă de stat, a raportat cu 70% mai puţine rezervări făcute de turiştii japonezi, şi cu 30 % mai puţine făcute de vizitatorii europeni. Repetatele atacuri împotriva Japoniei şi conflictele naţionaliste şi teritoriale asupra insulelor disputate din Marea Chinei au produs un astfel de rezultat.

Autorităţile turistice chineze au promis că vor lua măsuri. Dar acum, întrebarea spinoasă şi confuză este cum rămâne cu vizele. Noile norme emise la 1 iulie - ca o reformă a politicii de vize pentru ţară – îngreunează vizitele în China nu numai pentru turişti ci şi pentru oamenii de afaceri. Mai mult decât atât, schimbările sunt neclare şi autorităţile nu sunt în măsură să ofere explicaţii în domeniu. Pentru străinii în ţară şi potenţialii vizitatori rămân îndoieli.