Râurile multicolore din China

Apa poluata deversata in raul Qiantang din provincia Zhejiang, estul Chinei.
Apa poluata deversata in raul Qiantang din provincia Zhejiang, estul Chinei. (China Photos / Getty Images)

Râuri colorate în tot felul de nuanţe şi cu un miros îngrozitor, ce se răspândeşte la kilometri depărtare, sunt deja privite de toţi drept o caracteristică definitorie a Chinei zilelor noastre.

În blogosferă chineză a apărut şi se vehiculează pe larg o informaţie cu titlul "Specificul chinezesc: râuri în cele şapte culori ale curcubeului", cu o selecţie de fotografii în acest sens.

Autorul menţionează: "Să nu credeţi că ceea ce se vede în fotografii sunt atracţii turistice sau că cineva a adăugat în apă diferite culori. PIB-ul Chinei reflectă: Deteriorarea calităţii apei! Descompunere morală! Vorbe deşarte în politică! Oficialii nu servesc poporul, cu numai "banii poporului" (denumirea oficială a monedei chineze) ".

Datele oficiale demonstrează că în China sunt contaminate 850 de râuri din cele 1200 existente şi peste 90% din corpurile de apă urbane. Aproximativ o treime din deşeurile industriale şi peste 90% din apele menajere uzate sunt deversate în corpurile de apă, fără nici un fel de filtrare prealabilă.

În multe râuri au dispărut complet peştii, crabii şi crevetele. În doar 32,2% din râuri, calitatea apei corespunde gradului întâi şi doi de poluare: adică "satisfăcătoare" şi "uşor poluată".

Ne cerem scuze pentru calitatea fotografiilor folosite în slide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii