Mii de persoane protestează faţă de scurgerile de gaz toxic în China de Est

Mii de locuitori mânioşi s-au adunat la 23 februarie în faţa primăriei din oraşul Dongying, provincia Shandong, pentru a protesta faţă de faptul că nu au primit niciun răspuns din partea unei companii chimice şi a administraţiei locale referitor la o scurgere de gaz toxic care a afectat aproape 30.000 de oameni.
Mii de locuitori din zona Xianhe, oraşul Dongying, provincia Shandong, s-au adunat în faţa primăriei pentru a protesta faţă de scurgerile de gaz toxic, din 23 februarie, de la o uzină chimică locală. (Photo from the Internet)
Jenny Li
26.02.2013

Mii de locuitori mânioşi s-au adunat la 23 februarie în faţa primăriei din oraşul Dongying, provincia Shandong, pentru a protesta faţă de faptul că nu au primit niciun răspuns din partea unei companii chimice şi a administraţiei locale referitor la o scurgere de gaz toxic care a afectat aproape 30.000 de oameni.

Pe banere erau scrise sloganuri precum "Nu gaz toxic" şi "Nu Poluare" şi se striga "Daţi-ne înapoi cerul nostru albastru" iar locuitorii au cerut ca autorităţile să îşi asume responsabilitatea pentru o scurgere de hidrogen sulfurat de la o centrală petrochimică în data de 17 februarie.

Deşi locuitorii s-au baricadat în casele lor, mii de persoane au fost intoxicate de fum. Spitalul local i-a tratat pe oameni deoarece aveau simptome de intoxicaţie cu hidrogen sulfurat, cum ar fi tuse uscată, vărsături, lăcrimarea excesivă a ochilor, în timp ce personalul spitalului s-a confruntat, de asemenea, cu efectele gazelor toxice.

În ciuda faptului că autorităţile guvernamentale şi-au cerut scuze, protestatarii erau furioşi deoarece numeroase victime nu au fost tratate. Demonstranţii s-au plâns că niciuna dintre victime nu a primit compensaţie, chiar dacă compania petrochimică a fost amendată. Aceştia cred că guvernul a atenuat în mod deliberat gravitatea incidentului şi prejudiciului, care, de asemenea, a contaminat zeci de kilometri de zone umede.

Agenţia locală de protecţie a mediului a recunoscut că centrala a fost oprită din cauza unei scurgeri precedente de gaze, dar a reluat operaţiunea fără să fie făcute verificări şi fără să se dea permisele adecvate. Autorităţile locale au afirmat, de asemenea, că cea mai mare parte a gazelor care s-au scurs era hidrură inofensivă şi doar o parte foarte mică a fost sulfurat toxic, potrivit unui ziar local din Shandong.

Medicul care a tratat victimele la camera de urgenţă a spitalului local, a explicat că hidrogenul sulfurat poate să afecteze grav sistemul nervos central, a raportat Times Jinan. Simptomele pot fi nesesizabile, dar prejudiciul este permanent şi incurabil, a precizat acesta, recomandând un curs de dezintoxicare care includea medicamente anti-inflamatorii, vitamine şi foarte multă apă.

Abordând problemele legate de poluarea industrială din China, Dr. Jason Z. Yin, profesor la Facultatea de Afaceri Stillman din cadrul Universităţii Seton Hall din New Jersey, a declarat pentru Radio Free Asia că Republica Populară Chineză va trebui să plătească un preţ foarte mare pentru accentul unilateral pus pe ritmul creşterii economice în detrimentul mediului.

Acesta a indicat faptul că o protecţie eficientă a mediului este complexă, iar impunerea de amenzi centralelor chimice poluante nu pot rezolva în mod fundamental problema.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor