Beijing-ul este suprapopulat
alte articole
Beijing-ul este bolnav, potrivit unui nou raport. Oraşul însuşi şi oraşul din apropiere de coastă Tianjin, precum şi zona înconjurătoare a provinciei Hebei, sunt suprapopulate cronic cu o infrastructură încărcată sever, se precizează în raport.
Documentul din 19 martie, elaborat de Academia Chineză de Ştiinţe, Universitatea de Economie şi Afaceri, precum şi de Comisia pentru Dezvoltare şi Reformă de la Beijing, face chiar sugestia îndrăzneaţă că ar trebui să fie mutată capitala într-un alt oraş, pentru a lua presiunea de pe Beijing. Raportul a fost identificat ca fiind o Carte Albastră, fapt ce denotă provenienţa sa oficială şi a fost intitulat "Raportul de Dezvoltare al Beijing-Tianjin-Hebei (2013) - Măsuri şi contramăsuri ale capacităţii de susţinere".
Concluziile raportului au fost stabilite prin intermediul analizei resurselor de apă disponibilă, nivelurilor de poluare şi transportului în comun. Raportul a precizat că Beijing-ul este într-o stare de urgenţă, în timp ce Tianjin este la un "nivel de avertizare".
Dacă problemele identificate în raport ar fi rezolvate, zona ar putea suporta o populaţie cuprinsă între 86 milioane şi 98 milioane în 2015. Dar, în 2010, populaţia din zonă era deja de 104 milioane.
Potrivit estimărilor s-ar putea ajunge la 112 milioane de persoane până în 2015 şi 120 de milioane până în 2020.
Apa este o mare problemă. Resursele de apă din Beijing au fost de doar 119 metri cubi de apă pe cap de locuitor în 2011, în timp ce mai puţin de 1.000 de metri cubi pe cap de locuitor este considerat un deficit de apă, conform standardelor internaţionale.
Purtătorul de cuvânt al regimului chinez, Xinhua, a recunoscut în 2011 că Beijing-ul este unul din numeroasele oraşe mari care are deficite serioase de apă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a listat Beijing-ul ca fiind al treilea oraş poluat în anul 1999. Un raport din 2006 realizat de către Banca de Dezvoltare Asia a declarat că indicele poluării aerului din Beijing a fost de cinci până la şapte ori mai mare decât nivelul de siguranţă definit de OMS, iar cancerul pulmonar este deja factorul ucigaş numărul 1 din oraş, conform Biroului Municipal de Sănătate din Beijing.
Profesorul Hu Xingdou de la Institutul de Tehnologie din Beijing a sugerat în 2007 că ar trebui să fie mutată capitala Chinei pentru a se lua presiunea de pe Beijing.
Hu a spus că acest lucru ar atenua presiunile din nordul Chinei şi ar reduce costurile de trai şi de locuit din Beijing.
Un articol din 9 ianuarie publicat pe situl Institutului de Reformă Rurală Multilaterală din China a afirmat că Xinyang, din provincia Henan, este investigat ca fiind un potenţial loc pentru noua capitală a Chinei din 2016.
Peste 160 de oficiali din cadrul a circa 20 de departamente guvernamentale au mers la Xinyang, la 28 iulie 2012, să efectueze un studiu pentru a 28-a oară, alături de reprezentanţi ai Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă, ai Biroului Naţional de Planificare Municipală şi ai Ministerului Protecţiei Mediului, a precizat articolul. Cu toate acestea ideea că Partidul va muta într-adevăr capitala nu s-a cristalizat încă.