Turcia trimite o flotă umanitară internaţională către Fâşia Gaza în ciuda blocadei israeliene

Fundaţia turcă de Ajutorare Umanitară a anunţat, luni, că o ”coaliţie” formată din 12 ţări a trimis un transport maritim către Fâşia Gaza, într-un scenariu asemănător cu incidentul Navi Marmara care s-a încheiat cu moartea a 10 persoane.
Nava turca Mavi Marmara (S) trasa de un remorcher turc (D) la iesirea din portul israelian Haifa, 5 august 2010 in drum spre Turcia. Un comando israelian a luat nava cu asalt, omorand noua cetateni turci. (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)
P. P.
12.08.2014

Fundaţia de Ajutorare Umanitară, un ONG din Turcia, a anunţat, luni, că o ”coaliţie” formată din 12 ţări a trimis un transport maritim către Fâşia Gaza, într-un scenariu asemănător cu incidentul Navi Marmara din 2010, care s-a încheiat cu moartea a 10 persoane.

Grupul a anunţat că va trimite din nou nave pentru a sparge blocada israeliană impusă asupra Fâşiei Gaza. Decizia vine la patru ani după ce forţele israeliene au atacat convoiul umanitar trimis către teritoriul palestinian, ucigând zece persoane.

Incidentul a demolat legăturile diplomatice dintre Turcia şi Israel, care erau odată aliaţi apropiaţi în Orientul Mijlociu. Relaţiile dintre cele două au devenit tensionate după operaţiunea militară israeliană în Fâşia Gaza, în 2008.

Fundaţia de Ajutor Umanitar (IHH) a comunicat că membrii „coaliţiei” activiştilor pro-palestinieni din 12 ţări s-au întâlnit la Istanbul în acest weekend şi au decis să trimită un convoi „în urma ultimei agresiuni israeliene asupra Gazei”, făcând referire la conflictul din Gaza, care durează deja de o lună.

Conflictul s-a soldat până în prezent cu moartea a peste 2.000 de palestinieni, în mare parte civili, şi 67 de israelieni, printre care şi 64 de soldaţi. Hamasul şi Israelul au convenit momentan asupra unui armistiţiu temporar de 72 de ore.

„Coaliţia Flota Libertăţii a arătat că, deoarece majoritatea guvernelor sunt complice, responsabilitatea testării blocadei israeliene din Gaza cade pe societatea civilă”, a comunicat purtătorul de cuvânt al IHH.

Grupul va desfăşura o conferinţă de presă marţi.

Nouă turci au murit în mai 2010, în apele internaţionale, după ce soldaţi israelieni au atacat nava Navi Marmara, care era încărcat cu ajutoare umanitare şi intenţiona să spargă blocada impusă de Israel asupra Fâşiei Gaza.

Premierul turc, Tayyip Erdogan, care a fost ales duminică preşedinte, a fost printre cei mai critici lideri mondiali la adresa Israelului, de la incidentul din 2010.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor