Gaza: Israelienii şi palestinienii încep un nou armistiţiu de trei zile

Israelienii şi palestinieni au încetat schimbul de focuri, luni dimineaţă, implementând armistiţiul de trei zile propus de Egipt, care a intrat în vigoare duminică, la ora 21:00
Dărâmături în Fâşia Gaza, după bombardamentele armatei israeliene, 10 august 2014 (ROBERTO SCHMIDT/AFP/Getty Images)
P. P.
11.08.2014

Israelienii şi palestinieni au încetat schimbul de focuri, luni dimineaţă, implementând armistiţiul de trei zile propus de Egipt, care a intrat în vigoare duminică, la ora 21:00 (GMT).

Nu au existat rapoarte care să anunţe încălcarea armistiţiului, chiar dacă Hamas, care nu mai lansase nicio rachetă de la încheierea armistiţiului de vineri, susţine că a lansat rachete spre zona Tel Aviv-ului chiar la câteva minute după implementarea noului armistiţiu.

Armata israeliană nu a comentat în această privinţă. Dar presa a anunţat că o rachetă a explodat în zona Tel Aviv-ului în timp ce alte două rachete au fost interceptate într-un oraş din sudul capitalei.

Duminică, un oficial israelian a precizat că negociatorii se vor întoarce la Cairo pentru a relua discuţiile indirecte cu delegaţia palestiniană.

Un oficial al Hamas a anunţat că partea palestiniană a acceptat apelul Egiptului, confirmând continuarea negocierilor. Totuşi, purtătorul de cuvânt al mişcării, Sami Abu Zuhri, a declarat că aceste noi negocieri vor fi ”ultima şansă” pentru o înţelegere.

Ministrul egiptean de Externe a îndemnat ”ambele tabere să profite de acest armistiţiu pentru a relua negocierile indirecte imediat şi să lucreze spre un acord de încetare a focului, complet şi de lungă durată”.

Hamas a cerut ridicarea blocadei impuse de israelieni şi egipteni asupra Fâşiei Gaza şi deschiderea unui port maritim în Gaza – un proiect despre care Israelul susţine că ar trebui abordat numai în cadrul discuţiilor viitoare privind o înţelegere de pace permanentă cu palestinienii.

Bombardamentele aeriene ale israelienilor şi obuzele lansate duminică au ucis nouă palestinieni din Gaza, inclusiv un băiat de 14 ani şi o femeie, conform mărturiilor medicilor palestinieni.

Un bombardament israelian lansat din aer a atins casa primarului din oraşul Gaza, Nezar Hijazi, care se afla vizavi de biroul jurnaliştilor de la Reuters. Nu au existat victime în timpul atacului deoarece Israelul a avertizat telefonic rezidenţii din zonă cu privire la bombardamente.

Armata israeliană a anunţat că a ţintit 11 ”grupări teroriste” din Gaza, printre care bărbaţi înarmaţi sau pregătiţi să lanseze rachete.

Strategia de graniţă

De la expirarea armistiţiului anterior, salvele de rachete şi proiectile palestiniene au fost trase către oraşele israeliene şi comunităţile de la frontiera cu Gaza. Astfel, strategia a scăzut în agresivitate, dar a continuat să pună presiune pe israelieni fără să declanşeze o altă intervenţie terestră.

Conflictul, care deja durează de o lună, a ucis cel puţin 1900 palestinieni (marea majoritate civili) şi 67 de israelieni (marea majoritate soldaţi) şi a devastat zone vaste din teritoriul palestinian care găzduieşte 1,8 milioane de locuitori.

Oficialii din Gaza au anunţat că cea mai parte din decesele în registrate de palestinieni de la începutul ofensivei, pe 8 iulie, este compusă din civili, inclusiv un număr mare de femei şi copii.

Numărul mare de victime civile şi distrugerea reşedinţelor din Gaza a atras condamnarea internaţională asupra Israelului.

Violenţele din ultimele trei zile au scăzut în intensitate comparativ cu cele de la începutul războiului, ambele tabere reducând semnificativ atacurile.

În discuţiile desfăşurate la Cairo luna aceasta, Egiptul s-a întâlnit separat cu fiecare în parte, deoarece nici una nu o recunoaşte pe cealaltă. Hamas a respins dreptul Israelului de a exista iar Israelul a denunţat Hamas-ul ca fiind o organizaţie teroristă.

Un alt punct controversat al negocierilor îl reprezintă cererea Israelului, care vrea garanţii ca Hamas-ului nu va folosi resursele pe care le va primi pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza la reconstruirea tunelurilor folosite de luptătorii palestinieni pentru a infiltra Israelul.

Hamas a cerut ridicarea blocadei economice drastice impuse abuziv asupra Fâşiei Gaza de către Israel şi Egipt, care văd mişcarea islamistă o ameninţare la securitatea naţiunii.

Israelul a refuzat să uşureze accesul către Fâşia Gaza, pe motiv că Hamas s-ar putea aproviziona cu armament din afara graniţelor.

Tancurile israeliene şi infanteria au părăsit enclava, marţi, după ce armata a declarat că şi-a completat misiunea de a distruge peste 30 de tuneluri, care erau folosite la desfăşurarea atacurilor transfrontaliere.

Din cauză că interceptorul de rachete, Iron Dome, al Israelul nu poate proteja oraşele israeliene construite în apropiere de Fâşia Gaza, aproximativ 80% din cei 5.000 de rezidenţi ai regiunii au fugit înaintea armistiţiului de săptămâna trecută.

Mulţi dintre refugiaţi au afirmat, duminică, că nu se vor reîntoarce în comunităţile lor până când atacurile cu rachete din Fâşia Gaza nu se vor opri, o condiţie ce pune presiune pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care susţine că unul dintre scopurile ofensivei este readucerea calmului în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor