SUA: Orice încercare a Rusiei de a trimite ajutor umanitar în Ucraina va fi considerată o invazie
alte articole
Statele Unite au anunţat, vineri, că orice încercare a Rusiei de a trimite ajutor umanitar în Ucraina va fi considerată drept o invazie, amintind că Moscova şi-a manifestat „îngrijorări” similare pentru civili şi înaintea războiului de cinci zile cu Georgia, din 2008, relatează Reuters.
Kremlinul s-a oferit să trimită un contingent militar peste graniţă pentru a ajuta civilii refugiaţi din calea conflictelor. Oferta sa a fost extinsă în timpul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de Rusia, marţi, pe tema situaţiei umanitare din Ucraina.
„Ţinând cont că Ucraina a permis misiunilor internaţionale să furnizeze ajutor în interiorul teritoriului său, nu există niciun motiv logic pentru care Rusia caută să-l furnizeze. Astfel, orice intervenţie unilaterală viitoare a Rusiei în teritoriul ucrainean, incluzând una sub acoperirea furnizării de ajutor umanitar, va fi complet inacceptabilă şi profund alarmantă. Şi va fi văzută ca o invazie asupra Ucrainei”, a declarat vineri ambasadorul american la ONU, Samantha Power, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate.
Occidentul a acuzat Moscova că sprijină forţele pro-Rusia din estul Ucrainei, furnizând paramilitari, sprijin financhiar şi echipament militar. Kremlinul a negat constant acuzaţiile susţinând că nu este implicat în orchestrarea evenimentelor de acolo.
NATO a avertizat că există posibilitatea unei invazii din partea Rusiei, precizând că Moscova a mobilizat 20.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina.
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Churkin, a descris, marţi, situaţia umanitară din estul Ucrainei ca fiind una „dezastruoasă”. „Am vrea să trimitem un convoi cu ajutoare umanitare… cu sprijinul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. Suntem pregătiţi să acţionăm cu transparenţă optimă, să lăsăm comunitatea internaţională să monitorizeze convoaiele, rutele de transport şi furnizarea de ajutor”, a declarat Churkin.
Power a amintit vineri că Rusia a manifestat îngrijorări similare şi pentru civilii din Georgia, în 2008, înaintea războiului de cinci zile cu fosta republică sovietică.
„Cuvinte similare au prevestit acţiuni militare. Îndatorirea de a respecta nevoile umanitare legitime este a acestui consiliu şi a întregii comunităţi internaţionale şi trebui să facă asta urgent, iar făcând astfel, se va asigura că istoria nu se repetă”, a avertizat aceasta.
Asistentul Secretarului-General pentru Drepturile Omului al ONU, Ivan Simonovic, a precizat în faţa Consiliului că grupurile armate ale forţelor pro-Rusia controlează zonele instaurând un regim de „frică şi teroare”
„Cel puţin 50 de persoane sunt ucise sau rănite în fiecare zi. Preţul plătit de toţi ucrainenii ca rezultat al conflictului este prea mare”, a declarat Simonovic.
Marţi, oficialul ONU John Ging a explicat în faţa Consiliului că situaţia umanitară din estul Ucrainei se înrăutăţeşte treptat, aproximativ 117.000 de persoane fiind strămutate în Ucraina, în timp ce Rusia susţine că peste 740.000 de persoane i-au trecut graniţa.