Presa: Lovitură de stat în Bagdad

Duminică noapte, jurnaliştii au relatat că premierul irakian, Nouri al-Maliki, a lansat o lovitură de stat în Bagdad. Rapoartele care anunţau o prezenţă militară masivă sau o lovitură de stat au venit după refuzul sfidător al lui Maliki de a accepta faptul că a eşuat să formeze o coaliţie de guvernare.
Premierul irakian Nouri Al-Maliki, arhivă (Olivier Douliery-Pool/Getty Images)
Epoch Times România
11.08.2014

Duminică noapte, jurnaliştii au relatat că premierul irakian, Nouri al-Maliki, a lansat o lovitură de stat în Bagdad. Rapoartele care anunţau o prezenţă militară masivă sau o lovitură de stat au venit după refuzul sfidător al lui Maliki de a accepta faptul că a eşuat să formeze o coaliţie de guvernare.

Şeful biroului Washington Post din Beirut, Liz Sly, l-a citat pe analistul irakian, Ibrahim al-Somaidai, precizând: „Bagdad se află sub o lovitură de stat completă”.

Mina al-Oraibi, un jurnalist irakian care lucrează pentru Londra, a opinat, duminică seara pe contul său de Twitter, că „Maliki fie are susţinerea unor blocuri politice sau a unor forţe externe, fie îşi asumă un pariu imens pe care îl va pierde”. Câteva minute mai târziu acesta a mai scris „Luptele de stradă sunt o îngrijorare reală în Bagdad, în această noapte”.

CNN a anunţat că „forţele irakiene, forţele de securitate şi tancurile au intrat în Bagdad”.

Irakul a fost aruncat într-o criză politică, duminică noapte, în timp ce Maliki a eşuat să organizeze o majoritate de guvernare în parlament, care era necesară până la termenul limită de duminică noapte.

Într-un discurs desfăşurat duminică, Maliki a susţinut că rămâne în postul de premier şi a cerut preşedintelui irakian, Fuad Masum, să-i ofere partidului său un mandat pentru formarea unui nou guvern.

Şiitul Maliki a dobândit reputaţia de figură polarizatoare care a exclus minoritatea sunită din guvernul irakian. În interiorul Irakului au venit o serie de apeluri din partea suniţilor, kurzilor, şi a altor şiiţi care cereau îndepărtarea lui Maliki, potrivit Reuters.

Reuters a anunţat că Iranul a cerut ca Maliki să se retragă pentru a face loc unei figuri mai puţin polarizatoare capabilă să unească ţara împotriva ameninţării Statului Islamic, care a capturat teritorii mari din Irak, incluzând cel de-al doilea oraş ca mărime.

Statele Unite nu au cerut în mod explicit ca Maliki să se retragă, dar comunicatele preşedintelui american, Barack Obama, şi ale departamentului american de Stat au cerut o conducere irakiană care să poată construi un consens naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor