Turcia respinge acuzaţiile Rusiei că ar cumpăra petrol de la Statul Islamic

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a respins acuzaţiile făcute de Rusia că ţara sa cumpăra petrol de la Statul Islamic (cunoscut sub numele de ISIL sau ISIS).
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan. (Captură Foto)

Erdoğan a declarat că cei care acuză Turcia că achiziţionează petrol de la ISIL sunt “mincinoşi”, insistând că Turcia cumpără petrol şi gaz doar din surse cunoscute. În acelaşi timp, el a cerut celor care au făcut astfel de acuzaţii să le dovedească.

Premierul rus Dmitri Medvedev a susţinut miercuri că oficialii turci beneficiază de pe urma vânzărilor de petrol ale Statului Islamic, în timp ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că nu este niciun secret că “teroriştii” folosesc teritoriul turcesc, conform ziarului Today's Zaman.

“Să va fie ruşine. Este clar de unde îşi cumpără Turcia petrolul şi gazul ... Cei care susţin că noi cumpărăm petrol de la ISIL trebuie să îşi dovedească afirmaţiile. Nimeni nu poate calomnia această ţară. I-aş numi mincinoşi [dacă ar răspândi calomnii]”, a declarat Erdoğan. “Dacă veţi căuta sursa armelor şi puterii financiare a Statului Islamic, primul loc pe care ar trebui sa îl verificaţi este regimul lui Assad şi ţările care acţionează alături de acesta [făcând o aluzie la Rusia]”, a adăugat preşedintele turc.

Preşedintele rus Vladimir Putin a răspuns dur la doborârea avionului rusesc de către armata turcă, numind actul drept o “înjunghiere în spate” de către “complicii teroriştilor” şi promiţând că vor exista “consecinţe serioase”.

Intensificându-şi criticile, Putin a acuzat de asemenea liderii politici ai Turciei de încurajare a “islamizării” societăţii turce, susţinând că aceasta este o “problemă mult mai profundă” decât doborârea avionului de luptă rusesc.

Erdoğan i-a răspuns joi lui Putin, susţinând că 99% dintre turci sunt deja musulmani.

De asemenea, preşedintele turc a susţinut că declaraţiile venite din partea Rusiei - care avertizează în privinţa anulării unor proiecte între cele două ţări ca răspuns la doborârea avionului rusesc - sunt “emoţionale” şi nu se potrivesc politicienilor.

Medvedev a ordonat astăzi guvernului rus să conceapă unele măsuri care vor include îngheţarea anumitor proiecte de investiţii comune sau restricţionarea importurilor alimentare din Turcia.

Amplificarea tensiunilor

Tensiunile dintre Moscova şi Ankara au fost declanşate marţi, când Turcia, o ţară membră NATO, a doborât un avion de luptă rusesc cu doi piloţi aflaţi la bord, susţinând că avionul pătrunsese în spaţiul său aerian.

Rusia susţine că avionul său a fost doborât în interiorul Siriei, unde Moscova desfăşoară operaţiuni militare împotriva grupului militant Statul Islamic începând cu 30 septembrie. SUA şi aliaţii săi, care desfăşoară o campanie paralelă şi separată de lovituri aeriene împotriva aceluiaşi grup militant, au declarat că operaţiunile militare ale ruşilor au vizat în principal poziţii ale rebelilor moderaţi care se opun regimului lui Assad şi sunt susţinuţi de Occident.

Luând cuvântul miercuri în Istanbul, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia ar dori să evite o tensionare suplimentară a relaţiilor cu Rusia, adăugând că nu a făcut altceva decât să îşi apere dreptul de a-şi proteja graniţele şi de a-i proteja pe etnicii turkmeni.

“Nu avem nicio intenţie să amplificăm acest incident. Doar ne apărăm propria securitate şi apărăm drepturile fraţilor noştri”, a declarat Erdoğan, făcând referire la turkmeni.