Turcia interzice concertele, greva foamei, întrunirile publice şi protestele în Ankara

Guvernul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan continuă campania împotriva opoziţiei şi cimentarea drumului spre dictatură, de această dată aplicând o interdicţie pentru luna august în privinţa tuturor formelor de protest - chiar şi pentru greva foamei.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

În cel mai recent episod al suprimării libertăţilor civile de către guvernul Turciei, biroul guvernatorului capitalei turce Ankara a anunţat o interdicţie de o lună a întrunirilor şi tuturor formelor de protest, inclusiv greva foamei, concerte şi alte adunări similare, cu scopul declarat de a “proteja ordinea publică”, susţinând că astfel de activităţi amplifică şansele unor atacuri teroriste.

Declaraţia biroului guvernatorului Ankarei a fost publicată pe fondul temerilor privind declanşarea de noi proteste după arestarea a doi profesori turci, Nuriye Gulmen şi Semih Ozakca, care s-au aflat în greva foamei timp de 140 de zile după ce şi-au pierdut locurile de muncă în cadrul campaniei de curăţare a sectorului public de elemente ale opoziţiei. Această campanie a fost lansată după lovitura de stat eşuată ce a avut loc în Turcia în iulie 2016.

În timpul acestei campanii, aproximativ 150.000 de persoane au fost concediate din sectorul privat şi cel public şi peste 50.000 de persoane – ofiţeri de poliţie, de armată, cadre universitare, jurnalişti şi alţii – au fost arestate pentru presupuse legături cu puciul eşuat.

Biroul guvernatorului a declarat că toate evenimentele în masă precum proteste, greva foamei şi concerte în aer liber oferă o ţintă pentru grupuri teroriste precum Statul Islamic şi, prin urmare, vor fi interzise în Ankara pe întreaga durată a lunii august.

Anterior, Curtea Constituţională turcă a respins o petiţie pentru eliberarea celor doi profesori turci şi a susţinut că faptul că sunt în spatele gratiilor “nu reprezintă o ameninţare pentru vieţile lor şi pentru integritatea lor fizică şi morală”. Totuşi, o declaraţie publicată de avocaţii profesorilor a susţinut că sănătatea acestora se înrăutăţeşte şi că există riscul unui infarct.

Această măsură ce se referă la toate formele de întruniri publice a fost aplicată în conformitate cu un articol dintr-o lege privind adunările şi demonstraţiile care, la rândul ei, a fost adoptată pe baza stării de urgenţă intrată în vigoare după puciul eşuat din Turcia de anul trecut.

De asemenea, oficialii turci nu au oferit nicio justificare când i-au asociat pe profesorii arestaţi cu Partidul Revoluţionar pentru Eliberarea Poporului, un grup de extremă stânga, considerat o organizaţie teroristă de către Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

Pe baza stării actuale de urgenţă, oficialii turci pot invoca temeri privind securitatea publică cu scopul de a impune în mod direct legi care ar putea elimina drepturile fundamentale ale omului, precum dreptul la protest paşnic, fără să trebuiască să adopte o legislaţie prin canalele tradiţionale.