Turcia: activişti pentru drepturile omului, inclusiv directorul Amnesty, băgaţi în puşcărie

Şase persoane, inclusiv un consultant german în drepturile omului şi un director Amnesty, au fost plasaţi în detenţie până la judecarea cazului lor, în timp ce alţi patru activişti au fost momentan eliberaţi. Amnesty International a numit acest caz drept o „batjocorire a justiţiei”.
Logoul organizaţiei Amnesty (Getty Images)
Andrei Popescu
18.07.2017

La pronunţarea hotărârii, în dimineaţa zilei de marţi, tribunalul turc nu a oferit detalii privind presupusa organizaţie teroristă cu care se pretinde că cele şase persoane ar fi avut conexiuni.

Alţi patru activişti, a căror soartă atârnă de un fir, au fost eliberaţi pentru moment.

Printre cei arestaţi se numără cetăţeanul german Peter Steudtner. Un consilier în drepturile omului care a lucrat în Africa pentru organizaţii precum Bread for the World, Steudtner a avut doar legături restrânse cu Turcia, conform website-ului revistei germane săptămânale Der Spiegel.

Fiind unul dintre organizatorii unui workshop care s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, Steudtner a fost arestat de ofiţerii de poliţie în 5 iulie când aceştia au năvălit în hotelul în care avea loc evenimentul. Co-organizatorul evenimentului, suedezul Ali Gharavi, a fost de asemenea arestat.

Idil Eser, directorul Amnesty International Turcia, se numără de asemenea printre cei şase activişti care vor rămâne în închisoare înaintea judecării lor, care poate avea loc chiar şi peste cinci ani. Eser a fost arestată în 5 iulie împreună cu alţi şapte activişti turci şi doi consultanţi străini. Amnesty a declarat că acest caz nu este altceva decât o batjocură la adresa justiţiei. Cu o lună mai devreme, preşedintele Amnesty Turcia, Taner Kilic, a fost de asemenea arestat pentru aceeaşi acuzaţie.

Activiştii pentru drepturile omului sunt acuzaţi de susţinerea unei „organizaţii teroriste înarmate” fără a fi membri ai acesteia, a declarat agenţiei de ştiri DPA Andrew Gardner, expert al Amnesty în probleme legate de Turcia.

La summitul G20 din oraşul german Hamburg, care a avut loc în 7-8 iulie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că evenimentul la care au fost arestaţi activiştii a avut „caracterul unei continuări” a puciului eşuat din Turcia din 15 iulie 2016, pentru a cărui orchestrare Ankara îl învinuieşte pe clericul islamist exilat în SUA Fethullah Gulen, care a negat implicarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor