Turcia marchează un an de la puciul eşuat din 2016. Erdogan avertizează: “Fără milă pentru trădători”
alte articole
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ţinut un discurs sâmbătă la un miting organizat în Istanbul cu ocazia marcării unui an de la puciul eşuat din 2016, soldat cu aproximaţi 240 de morţi.
“În primul rând vom decapita acei trădători”, a precizat Erdogan în timpul evenimentului.
Remarcile sale au declanşat apeluri din partea mulţimii de susţinători pentru reinstaurarea pedepsei capitale, la care Erdogan a declarat că îşi va pune semnătura dacă Parlamentul turc va adopta un proiect de lege privind reluarea execuţiilor – o mişcare ce va afecta probabil speranţele Ankarei de a adera la Uniunea Europeană.
“Am discutat cu premierul şi ... când [cei implicaţi în puciul eşuat] vor apărea în sala de tribunal, haideţi să îi forţăm să apară îmbrăcaţi în costume precum cele de la Guantanamo”, a adăugat Erdogan, făcând referire la renumita închisoare americană Guantanamo Bay din Cuba.
“Nicio persoană care trădează această naţiune nu poate rămâne nepedepsită”, a mai afirmat liderul turc.
De asemenea, sâmbătă, toţi cei care au făcut un apel pe telefoanele mobile în interiorul Turciei au fost forţaţi să asculte un mesaj înregistrat de Erdogan cu ocazia comemorării celor care au fost ucişi în lovitura de stat eşuată din 2016.
Parlamentarii şi Erdogan s-au adunat în incinta Parlamentului pentru a comemora noaptea de 15 iulie 2016, când mii de civili neînarmaţi au ieşit pe străzi pentru a-l apăra pe preşedintele turc împotriva unui facţiuni din cadrul armatei care a încercat să preia puterea în stat.
După puciul eşuat, Erdogan şi guvernul său au lansat o campanie amplă de suprimare a celor implicaţi în evenimentele respective, însă opoziţia a acuzat Ankara că foloseşte campania pentru a înlătura toate elementele opoziţiei din ţară. Aproximativ 150.000 de persoane au fost concediate din sectorul privat şi cel public, şi peste 50.000 de persoane – ofiţeri de poliţie, de armată, cadre universitare, jurnalişti şi alţii – au fost arestate pentru presupuse legături cu puciul eşuat.
Erdogan l-a învinuit pe clericul musulman Fethullah Gulen pentru orchestrarea tentativei de lovitură de stat. Gulen, care locuieşte în exil în SUA, a negat orice implicare.
Ankara a cerut Washingtonului să îl extrădeze pe Gulen, declarând că dispune de nenumărate dovezi ale implicării sale în evenimentele din iulie 2016. Totuşi, refuzul SUA de a se conforma a provocat neînţelegeri semnificative între cele două state.