Preşedintele turc Erdogan: Ridicarea stării de urgenţă este exclusă în prezent

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a exclus suspendarea stării de urgenţă ce durează de un an, impusă după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adem Altan/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.07.2017

Erdogan a susţinut miercuri, într-un discurs adresat investitorilor în capitala turcă Ankara, că măsura ar putea fi ridicată doar după ce lupta împotriva terorismului ajunge la final.

“Nici nu poate fi vorba de ridicarea stării de urgenţă cât timp au loc toate acestea”, a precizat Erdogan, adăugând că “vom ridica starea de urgenţă doar atunci când nu mai trebuie să luptăm împotriva terorismului. Suspendarea regimului de urgenţă poate fi posibilă într-un viitor nu prea îndepărtat”.

Starea de urgenţă, impusă la scurt timp după puciul eşuat din Turcia, din 15 iulie 2016, a fost prelungită de trei ori de atunci.

Starea de urgenţă permite preşedintelui şi cabinetului său să ocolească Parlamentul în privinţa adoptării de noi legi şi a limitării sau suspendării drepturilor şi libertăţilor după cum se consideră a fi necesar. Această stare de urgenţă a permis, de asemenea, guvernului să lanseze o campanie dură de suprimare a opoziţiei şi a celor suspectaţi de implicare în evenimentele din iulie 2016.

Campania – în cadrul căreia aproximativ 150.000 de persoane au fost concediate sau suspendate din armată, sectorul privat şi servicii publice sau învăţământ, iar peste 50.000 de persoane au fost arestate – a înfruntat un val tot mai puternic de critici internaţionale, în special din partea Europei. Câteva guverne UE consideră că Ankara a acţionat în afara legii.

În cel mai recent exemplu al acestei campanii, autorităţile turce au arestat miercuri 14 ofiţeri de armată şi au emis mandate pentru arestarea altor 51 de persoane, inclusiv 34 de foşti angajaţi ai postului de televiziune de stat TRT, pentru presupuse legături cu lovitura de stat eşuată.

Criticii susţin că administraţia preşedintelui Erdogan foloseşte măsurile pentru a strivi opoziţia ţării, în timp ce guvernul turc a declarat că măsurile sunt necesare din cauza gravităţii ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor