Erdogan a început să aresteze programatori

Autorităţile turce au ordonat arestarea a 105 persoane din domeniul tehnologiei informaţiei pe baza suspiciunii de implicare în puciul eşuat din Turcia anul trecut, a anunţat marţi agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adam Berry/Getty Images)
Andrei Popescu
12.07.2017

În ultimul an a avut loc un mare număr de operaţiuni ale poliţiei împotriva persoanelor suspectate că ar avea legături cu clericul islamist Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA şi pe care Ankara îl acuză de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

În cea mai recentă astfel de operaţiune, concentrată pe angajaţi în domeniul IT din sectoarele public şi privat, poliţia a arestat până acum 52 dintre cele peste 100 de persoane din 8 provincii turceşti pe numele cărora au fost emise mandate de arestare, printre ei numărându-se şi foşti membri ai personalului consiliului de cercetare ştiinţifică TUBITAK precum şi angajaţi ai unei autorităţi de telecomunicaţii, potrivit rapoartelor agenţiei Anadolu.

Agenţia de ştiri a precizat că se estimează că suspecţii sunt utilizatori bylock, o aplicaţie pentru trimitere de mesaje criptate despre care guvernul a declarat că a fost folosită de susţinătorii lui Gulen – numiţi şi gulenişti. Clericul Fethullah Gulen a negat implicarea în puciul eşuat de anul trecut.

Luni, autorităţile turce au emis mandate de arestare pentru 72 de angajaţi din mediul universitar, inclusiv pe numele unui fost consilier al principalului lider al opoziţiei turceşti, care a organizat duminică un miting masiv împotriva unei campanii de suprimare a opoziţiei ce a fost lansată anul trecut de guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Săptămâna trecută, poliţia turcă a arestat 10 persoane, inclusiv pe directorul local al grupului pentru drepturile omului Amnesty Internaţional care participa la un atelier de lucru pe o insulă în apropiere de Istanbul. Detenţiile lor au fost prelungite marţi pentru alte şapte zile, a precizat o sursă apropiată de acest caz.

În total, aproximativ 50.000 de persoane au fost arestate şi 150.000 de funcţionari publici – inclusiv profesori, judecători şi cadre militare – au fost suspendaţi din posturile lor pe baza stării de urgenţă impuse de Ankara în iulie 2016.

Grupurile pentru drepturile omului şi criticii guvernului susţin că Turcia alunecă de câţiva ani înspre autoritarism, un proces despre care ei susţin că a fost accelerat de la puciul eşuat din 2016 şi de la referendumul ce a avut loc în luna aprilie a acestui an, care îi oferă lui Erdogan noi puteri semnificative.

Guvernul turc susţine că actuala campanie de suprimare a opoziţiei şi schimbările constituţionale sunt necesare pentru a contracara ameninţările la adresa securităţii naţionale. Peste 240 de persoane au fost ucise în evenimentele din iulie 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor