Turcia este indignată de posibila prezenţă franceză la frontiera siriană
Turcia a respins ferm propunerea de a fi desfăşurate trupe franceze de-a lungul frontierei siriene pentru a stabili o zonă sigură menită să reducă tensiunile cu Forţele Democratice Siriene (SDF), un grup pe care Ankara îl consideră o organizaţie teroristă, potrivit Middle East Eye.
"Unele ţări europene mici care participă la operaţiuni militare în Siria sub umbrela SUA încearcă să îşi promoveze propriile interese vorbind despre anumite probleme, dar acest lucru nu aduce niciun beneficiu real pentru ele sau pentru regiune", a declarat vineri ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, în timpul unei conferinţe de presă în direct la Istanbul.
"Nu ne angajăm cu ţări care încearcă să se ascundă în spatele puterii Americii în timp ce îşi promovează propriile agende", a continuat el.
Ankara a avertizat cu privire la o potenţială ofensivă transfrontalieră în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde YPG, care este vârful de lance al FDS, dacă grupul nu se conformează cererilor Turciei.
Fidan a reiterat că luptătorii străini din cadrul FDS, care este susţinut de SUA, trebuie să părăsească ţara, împreună cu membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), chiar dacă sunt cetăţeni sirieni.
Turcia consideră YPG drept o extensie a PKK, un grup militant kurd care a dus o insurgenţă de 40 de ani împotriva statului turc.
Deşi guvernul francez nu a propus public paza frontierei turco-siriene, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat la începutul acestei săptămâni că Parisul nu va abandona FDS, care a fost una dintre numeroasele facţiuni implicate în războiul civil din Siria, vechi de 13 ani.
"Statele Unite şi Franţa ar putea într-adevăr să securizeze întreaga frontieră. Suntem pregătiţi ca această coaliţie militară să îşi asume această responsabilitate", a declarat Ilham Ahmed, copreşedinte pentru afaceri externe al administraţiei kurde din nordul Siriei, citat de TV5 Monde în această săptămână.
Oficialii turci au respins, de asemenea, o propunere recentă a FDS de a demilitariza oraşul Kobane din nordul Siriei sub observaţia SUA.
Fidan a declarat că Turcia ar lua în serios opiniile Franţei cu privire la Siria numai dacă Parisul ar fi dispus să acţioneze independent în Siria - fără sprijinul SUA - prin desfăşurarea de operaţiuni militare, stabilirea de baze şi menţinerea teritoriului.
"Dacă Franţa intenţionează să acţioneze în Siria, ar trebui mai întâi să-şi repatrieze, să-şi judece şi să-şi închidă propriii cetăţeni care sunt terorişti deţinuţi în tabere siriene", a declarat Fidan. "Refuzaţi să vă asumaţi responsabilitatea pentru propriii deţinuţi, în timp ce îi sprijiniţi pe teroriştii care îi ţin în închisoare. Această poziţie este de neconceput".
Franţa şi-a justificat adesea sprijinul pentru FDS, care a jucat un rol-cheie în înfrângerea Statului Islamic (SI) în Siria, prin invocarea lagărelor de prizonieri administrate de FDS, folosite pentru reţinerea membrilor SI şi a familiilor acestora.