Germania remorchează un petrolier rusesc aflat în derivă în Marea Baltică. Ar face parte din "flota fantomă" a Rusiei
Germania încearcă să securizeze un petrolier rusesc aflat în derivă în Marea Baltică, despre care se crede că face parte din "flota fantomă" a Moscovei folosită pentru a finanţa războiul din Ucraina.
Petrolierul Eventin, care transporta aproape 100.000 de tone de petrol despre care se crede că provine din Rusia, şi-a pierdut vineri puterea în apropierea insulei germane Rügen, a declarat Comandamentul central pentru situaţii de urgenţă maritimă (CCME) din Germania.
Sâmbătă, trei remorchere lucrau încă la tractarea în siguranţă a petrolierului de 274 de metri lungime, sub pavilion panamez, potrivit Yahoo News.
Eventin a plecat din Rusia şi se îndrepta spre Egipt, potrivit MarineTraffic, un grup de monitorizare a traficului maritim.
CCME a declarat că un convoi de remorchere lucrează pentru a tracta Eventin la Sassnitz, un port din Rügen, dar că furtunile "încetinesc considerabil procesul de remorcare".
Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a declarat că petrolierul este un alt exemplu al pericolului pe care îl reprezintă Rusia pentru securitatea europeană.
De când ţările occidentale au sancţionat exporturile de petrol ale Rusiei, Kremlinul s-a bazat pe petroliere vechi, uneori din era sovietică - formând o aşa-zisă "flotă fantomă" - pentru a transporta petrol către cumpărători din întreaga lume.
"Prin utilizarea fără scrupule a unei flote de petroliere ruginite, (preşedintele rus Vladimir) Putin nu numai că ocoleşte sancţiunile, dar acceptă în mod deliberat şi riscul de a opri turismul în regiunea Mării Baltice", a declarat vineri Baerbock.
Kremlinul, care a refuzat anterior să răspundă la acuzaţiile că foloseşte o "flotă fantomă", nu a comentat încă incidentul.
Occidentul a devenit din ce în ce mai alarmat de dependenţa Rusiei de această flotă îmbătrânită, care a provocat pagube ecologice în Marea Neagră şi aparent a fost implicată în deteriorarea unor cabluri submarine vitale în largul coastei baltice.
În decembrie, două petroliere ruseşti au naufragiat în largul coastelor Crimeei ocupate, deversând mii de tone de combustibil în Marea Neagră. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că navele, vechi de aproape 50 de ani, "nu ar fi trebuit să fie în funcţiune deloc".
Cele două petroliere transportau amândouă aproximativ 10.000 de tone de combustibil - de 10 ori mai puţin decât Eventin.
Ulterior, în decembrie, autorităţile finlandeze au confiscat un petrolier care venea din Rusia, sub suspiciunea că acesta şi-a folosit ancora pentru a avaria un cablu electric submarin care leagă Finlanda de Estonia.
Autorităţile germane au declarat că nu au fost detectate scurgeri de petrol după ce Eventin a rămas fără energie vineri, dar au avertizat cu privire la vânturi puternice şi valuri de până la 2,5 metri.
Zelenski a numit petrolierul "o bombă cu petrol care, din fericire, nu a fost detonată".
"În fiecare zi, Rusia bombardează Ucraina şi îşi finanţează rachetele, dronele de atac şi bombele ghidate, în parte, cu profiturile din flota sa de petroliere. Rusia pune în pericol mediul înconjurător doar pentru a-şi susţine capacitatea de a ucide oameni", a afirmat liderul ucrainean vineri.
Tot vineri, administraţia demisionară a preşedintelui american Joe Biden a vizat sectorul energetic al Rusiei, inclusiv aşa-numita "flotă fantomă", cu unele dintre cele mai dure sancţiuni de până acum. Zelenski a salutat această măsură.
Sancţiunile vizează aproape 200 de nave care transportă petrol, multe dintre acestea fiind considerate ca făcând parte din flotă. Un înalt oficial al administraţiei a declarat: "Ne aşteptăm ca acţiunile noastre să coste Rusia câteva miliarde de dolari pe lună".
În decembrie 2022, Grupul celor şapte naţiuni (G7) a plafonat preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril. Plafonul a fost conceput pentru a fi aplicat de companiile care furnizează servicii de transport maritim, asigurări şi alte servicii pentru petrolul rusesc. În cazul în care un cumpărător accepta să plătească mai mult decât plafonul, companiile urmau să îşi suspende furnizarea serviciilor.
Pentru a se sustrage acestor sancţiuni, Rusia a folosit petroliere vechi, adesea neasigurate, sub pavilionul unor ţări care nu respectă sancţiunile G7.
Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), un think-tank finlandez, a declarat că 420 de nave au exportat luna trecută ţiţei şi produse petroliere ruseşti, dintre care 234 erau "petroliere fantomă", iar 30% dintre acestea aveau cel puţin 20 de ani vechime.