Biden afirmă că penele de curent intenţionate au cauzat lipsa apei în timpul incendiilor din Los Angeles
Pe fondul preocupărilor legate de aprovizionarea cu apă pentru stingerea incendiilor de vegetaţie care au ars mii de clădiri în Los Angeles, preşedintele american Joe Biden a declarat că penele de curent intenţionate au cauzat penuria de apă.
Biden a declarat joi că a vorbit cu guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, despre lipsa de apă care a fost raportată şi că au fost aduse generatoare pentru a face faţă incendiilor. Serviciile publice au fost închise din cauza îngrijorării cu privire la declanşarea altor incendii, a declarat preşedintele.
"Ceea ce ştiu din discuţiile cu guvernatorul este că există îngrijorări cu privire la lipsa apei. Adevărul este că serviciile de utilităţi publice, pe bună dreptate, au întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru că se temeau că liniile care transportau energie vor fi aruncate în aer şi vor declanşa incendii suplimentare", a declarat Biden în cadrul unei şedinţe de informare cu oficiali de la Casa Albă. "Când au făcut asta, au sistat capacitatea de a genera pomparea apei. Asta este ceea ce a cauzat lipsa apei în aceşti hidranţi".
Biden a declarat că Departamentul de Pompieri din California şi alte agenţii de stat aduc generatoare pentru a face faţă lipsei de apă în hidranţi, care a stârnit controverse şi critici ale oficialilor locali de stat la începutul acestei săptămâni.
Aproximativ 20% din hidranţii din oraş au rămas fără apă în timp ce echipele de pompieri se luptau cu incendiile, a declarat primarul oraşului Los Angeles, Karen Bass. Pompierii din sudul Californiei sunt obişnuiţi să se confrunte cu vânturile puternice care suflă toamna şi iarna, însă rafalele de la începutul săptămânii i-au luat prin surprindere. Vânturile au blocat la sol avioanele pompierilor, punând la încercare sistemul de hidranţi.
Oficialii au declarat pentru The Epoch Times că rezervoarele de apă folosite pentru aprovizionarea hidranţilor de incendiu alimentaţi prin gravitaţie au fost golite până în punctul în care nu a existat suficientă presiune pentru combaterea incendiilor în unele zone din Los Angeles.
Sam Digiovanna, şeful Academiei de pompieri Verdugo din Glendale, a declarat pentru The Epoch Times că "din cauza numărului mare de camioane de pompieri care asigurau protecţia structurilor şi se conectau la atât de mulţi hidranţi, am consumat apa foarte repede".
"Sistemul de alimentare cu apă a scăzut din cauza noastră, a pompierilor, astfel încât, atunci când au luptat împotriva incendiului, au existat momente în care au avut o presiune foarte scăzută a apei", a menţionat el, dar nu a făcut nicio referire la afirmaţia conform căreia întreruperile de curent intenţionate au cauzat presiunea scăzută a apei.
În declaraţiile postate pe reţelele de socializare, preşedintele ales Donald Trump a criticat răspunsul statului la incendiile de vegetaţie, afirmând că oficialii din California ar trebui "să meargă imediat în nordul Californiei şi să deschidă conducta de apă şi să lase apa să curgă în statul său uscat, înfometat şi în flăcări, în loc ca apa să se ducă în Oceanul Pacific".
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, un democrat, a răspuns criticilor într-un interviu acordat CNN la începutul acestei săptămâni.
"Oamenii fug literalmente. Oamenii şi-au pierdut viaţa. Copiii şi-au pierdut şcolile. Familii complet distruse. Bisericile au ars, iar acest tip vrea să politizeze acest lucru", a declarat Newsom pentru postul de televiziune. "Am o mulţime de gânduri şi ştiu ce vreau să spun, dar nu o voi face".
Cel puţin 10 persoane au murit, iar 153.000 de locuitori se aflau încă sub ordine de evacuare vineri dimineaţă, ora locală.