Tupeu / Putin vrea să schimbe Constituţia Ucrainei

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni că doreşte să fie modificată Constituţia Ucrainei pentru a fi prevăzut un statut special al regiunii Donbas, după primele discuţii bilaterale cu omologul său ucrainean la Paris.

Putin, care a declarat că întâlnirea de la Paris a fost utilă, a spus că are nevoie de mai multe puncte de trecere între liniile de front din estul Ucrainei pentru civili şi implementarea unui schimb de prizonieri pentru persoanele capturate în timpul conflictului.

Proaspăt alesul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski şi-a scăzut dramatic popularitatea după ce, în toamnă, a agreat de principiu un plan de pace propus de Vladimir Putin într-o convorbire telefonică.

Planul propunea retragerea trupelor, organizarea de alegeri în Donbas şi Lugansk şi un statut special al celor două regiuni, care vor avea drept de veto asupra iniţiativelor Parlamentului ucrainean.

Planul ar consfinţi blocarea parcursului european al Ucrainei, exact motivul pentru care mişcări de protest masive l-au debarcat de la putere pe fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici în februarie 2014.