Ucraina acceptă compromisul oferit de Rusia pentru Donbass

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski (Serghei Gudak/AFP/Getty images)

Ucraina a fost de acord să semneze un plan de pace cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, pe care îl respinsese anterior, marcând prima evoluţia importantă din 2015, când a fost agreat acordul de la Minsk.

Negociatorii care s-au reunit din nou la Minsk, Bielorusia, au convenit marţi asupra unui program care să permită alegeri în regiunile secesioniste din estul Ucrainei, după adoptarea unei legi care să le acorde un statut special de autoguvernare - plan cunoscut sub numele de Formula Steinmeier.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că alegerile ar trebui să aibă loc numai după retragerea luptătorilor susţinuţi de ruşi şi după ce Ucraina recapătă controlul asupra graniţei cu Rusia.

Evoluţia marchează un pas major în procesul de pace pentru estul Ucrainei, care a fost devastat de un conflict de cinci ani soldat cu peste 13.000 de victime. Semnarea a fost întâmpinată de reacţii şi proteste în Ucraina, criticii numind acordul o capitulare în faţa Moscovei.

Kremlinul a declarat miercuri că aprobă alegerea făcută de Kiev. "Sper că procesul de [pace] să se dezvolte în continuare în conformitate cu punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a adăugat că se aşteaptă ca o dată să fie stabilită în curând pentru discuţiile în format Normandia despre Ucraina - între Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia, a informat agenţia de ştiri TASS.