"Scenariul georgian" reluat - Kremlinul începe eliberarea de paşapoarte ruseşti în estul Ucrainei în regim de urgenţă
alte articole
Peste 170.000 de rezidenţi ai teritoriilor controlate de separatişti în estul Ucrainei au devenit cetăţeni ruşi în cadrul programului rapid al preşedintelui Vladimir Putin de acordare a cetăţeniei.
Programul a fost lansat în urmă cu şase luni, au declarat autorităţile.
Putin a simplificat calea de obţinere a cetăţeniei ruse pentru aproximativ 3,7 milioane de locuitori ai „republicilor” separatiste pro-ruse Doneţk şi Luhansk în aprilie, supărând Ucraina, Statele Unite şi într-o măsură mai mică, UE.
Ulterior, el a extins oferta rapidă de paşapoarte ruse pentru rezidenţii din zonele vecine din estul Ucrainei, care sunt sub controlul Kievului.
„În ceea ce priveşte numărul de persoane care au primit cetăţenia, este peste 170.000”, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev citat de MoscowTimes.
Rusia a derulat un program asemănător în Georgia anului 2008, imediat după summitul NATO ţinut la Bucureşti. Programul de acordare a paşapoartelor ruseşti în regim de urgenţă i-a folosit în momentul invadării Georgiei - pretextul fiind că armata rusă venea în ajutorul cetăţenilor ruşi care ar fi fost supuşi la abuzuri în Georgia.
Rusia a deschis primul său centru emitent de paşapoarte pentru estul ucrainenilor din oraşul minier Novoşahtinsk din regiunea Rostov, lângă graniţa cu Ucraina.
Agenţia de stat de ştiri TASS a raportat că încă patru centre au fost deschise în regiune în cursul verii şi încă patru vor fi deschise în această toamnă.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a răspuns procesului extins de obţinere a paşapoartelor al lui Putin în iulie cu o revizuire a procedurilor de acordare a cetăţeniei ucrainene.
Zelenski a deschis posibilitatea de obţinere a cetăţeniei ucrainene pentru cei care suferă de încălcări ale drepturilor omului şi constrângeri privind libertatea în ţările lor de origine şi pentru etnicii ucraineni cetăţeni „ai puterilor prietene”, dispuşi să ajute la dezvoltarea Ucrainei.
Cinci ani de război între trupele ucrainene şi forţele susţinute de Rusia în estul Donbass din estul Ucrainei au ucis 13.000 de oameni, în pofida unui armistiţiu semnat în 2015.