Putin şi Zelenski se întâlnesc la Paris pentru soluţionarea conflictului din Estul Ucrainei
alte articole
Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pentru prima dată, luni, la Paris, în timpul unui summit unde se discută eforturilor de restabilire a păcii în estul Ucrainei.
Zelenski şi Putin poartă discuţii împreună cu liderii Franţei şi Germaniei într-un format mai vechi - Normandia - dar în cadrul unui reluări a eforturilor de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, care a ucis peste 13.000 de persoane din 2014.
Diplomaţii atenţionează că perspectivele de pace sunt sumbre, dat fiind că Zelenski, un actor ales preşedinte, este constrâns politic acasă - iar Putin prea puţin interesul să se plece în faţa presiunii externe, exercitate din partea Europei şi SUA.
După o serie de întâlniri bilaterale la Palatul Elysee, Putin şi Zelenski au început o întâlnire între cei patru lideri, intrând în cameră fără să se privească între ei şi fără zâmbete.
"Problema principală este o problemă de consolidare a încrederii, astfel încât să ne putem îndrepta către obiectivul restabilirii suveranităţii Ucrainei", a declarat o sursă diplomatică franceză.
Nu a existat un semn cât de mic al găsirii unei soluţii paşnice pentru criză, în ciuda unui acord de încetare a focului din 2015, la Minsk.
Summitul de azi este prima ocazie când cei patru lideri s-au întâlnit sub aşa-numitul format Normandia, din 2016.
În ciuda încercărilor diplomatice, mulţi ucraineni sunt preocupaţi de negocierea cu Rusia. Ei îl consideră pe Putin un agresor care încearcă să restabilească influenţa Kremlinului asupra fostei republici sovietice şi să distrugă aspiraţia Ucrainei pentru legături europene mai strânse.
Kievul vrea să sigileze încetarea focului în regiunea Donbass, schimbul tuturor prizonierilor şi a unui calendar pentru retragerea tuturor forţelor armate ilegale din regiunile aflate sub controlul separatiştilor susţinuţi de Rusia, au declarat oficialii ucraineni.
Summit-ul are loc într-un moment în care cererile lui Macron pentru o resetare a relaţiilor cu Rusia au nemulţumit aliaţii europeni, în special ţările foste comuniste din ţările estice şi centrale ale Europei care preţuiesc aderarea la Uniunea Europeană şi se bazează pe NATO pentru securitatea lor.
Oficialii francezi spun că summitul de la Paris este un test pentru strategia lui Macron.
Potrivit diplomaţilor, cheia acordurilor de la Minsk o constituie alegerile din regiunea disputată a estului ucrainean. Dar ambele părţi se acuză reciproc că nu au respectat acordul din 2015, care include restabilirea controlului statului ucrainean pe întreaga frontieră cu Rusia şi retragerea armelor grele din zona de conflict.
Cu câteva săptămâni în urmă, Zelenski a generat tensiuni interne după ce a anunţat un plan de federalizare a Ucrainei, conform unui plan care cerea Rusiei retragerea forţelor militare, recâştigarea controlului frontierelor de către statul ucrainean, la schimb cu organizarea de alegeri în cele două regiuni separatiste şi un statut special pentru acestea.
Dar planul, care a primit aprobarea celor două puteri occidentale prezente în formatul Normandia - Franţa şi Germania - ar parafa îngheţarea parcursului european al Ucrainei (cele două regiuni având drept de veto în Parlamentul ucrainean faţă de decizii privind politica externă). Mai rău, consecinţele unui asemenea plan ar fi identice cu cele produse de retragerea fostului preşedinte Viktor Ianukovici din parteneriatul cu UE, înainte de protestele euromaidan, care l-au răsturnat de la putere.