Tăriceanu îl aplaudă pe Toader: Le-a arătat cartonaşul galben lui Kovesi şi Lazăr

Critic declarat al DNA, Tăriceanu a lăudat gestul de "curaj" al ministrului Justiţiei de a le arăta "cartonaşul galben" lui Kovesi şi Toader în contextul politic "neprielnic" pe care îl trăim.
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
30.03.2017

Evaluarea Procurorului General şi a şefei DNA realizată de ministrul Justiţiei reprezintă un "cartonaş galben", dar şi "un gest de curaj" într-un context politic "neprielnic" intern şi extern, a opinat miercuri seara şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, comentând discursul de 43 de minute al lui Tudorel Toader, discurs din care a reieşit că, deşi anchetarea OUG 13 e o greşeală gravă, nu se va cere revocarea celor doi din funcţii însă aceştia vor fi puşi sub monitorizarea sa personală.

"Am remarcat rigoarea extraordinară a prezentării, la rece, a lui Tudorel Toader, după ce emoţia colectivă a trecut, rigoarea prezentării acestor grave încălcări ale Constituţiei. Este pentru prima dată din cât îmi aduc eu aminte în ultimii 12-13 ani când un ministru al Justiţiei întreprinde o astfel de măsură, de evaluare a procurorilor care, conform Constituţiei, funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. Deci, iată, un ministru al Justiţiei care îşi cunoaşte rolul, îl înţelege şi şi-l asumă. Până acum nu am avut aşa ceva. (...) E foarte bine că Tudorel Toader a făcut un expozeu tehnic. Dacă ar fi venit cu argumente politice, obiectivitatea analizei, evaluării ar fi fost pusă sub semnul întrebării. (..) Eu cred că domnul Toader, dacă vreţi să interpretăm într-o altă cheie, pe lângă faptul că este primul care are curajul să demareze o astfel de evaluare - ceea ce niciun alt ministru din trecut, nici mai recent, nici mai vechi nu a făcut, dă un semnal pe care ...să folosim termenii pe care toată lumea îi cunoaşte - cartonaşul galben", a declarat Tăriceanu, preluat de Agerpres, la B1 Tv.

În opinia lui Tăriceanu, ministrul "a transmis mingea la Cotroceni" şi s-a declarat mirat că, deşi raportul lui Toader a fost foarte critic la adresa Parchetului şi în special a DNA, Iohannis a declarat că el e foarte mulţumit de activitatea celor doi procurori.

"Cred că este o discrepanţă între aşteptarea publică dintr-o anumită zonă şi concluzia evaluării. (...) Astăzi, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a spus nişte lucruri foarte clar şi tranşant. Dar ştim foarte bine că numirea nu o face el, urmare nici eliberarea din funcţie. Eu cred că de data aceasta, într-o manieră care dovedeşte o anumită abilitate a domnului ministru, mingea a transmis-o la Cotroceni. Preşedintele, am văzut că a ieşit după aceea şi ne-a spus un lucru stupefiant pe baza raportului care este este extrem de critic la adresa Parchetului şi în special a DNA. Preşedintele susţine, totuşi, că el este foarte mulţumit", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai declarat că "după ce ani de zile statul român a înregistrat derapaje grave, din ce în ce mai grave", limbile ceasului nu pot fi puse dintr-o dată la ora 12, dar "lucrurile, aşa cum le-a pornit ministrul, îi inspiră încredere".

"Când vine un astfel de raport aşa de riguros, foarte cuprinzător... să ştiţi că şi cei de la Bruxelles vor citi acest raport. Să ştiţi că lucrurile aşa cum le-a pornit ministrul, mie mai degrabă îmi inspiră încredere, că cel puţin pe zona de Justiţie, funcţionarea Justiţiei va reveni la ceea ce înseamnă normele statului de drept, adică respectul drepturilor şi libertăţilor fundamentale. (...) Eu cred că domnul Toader a făcut un gest de mare curaj în raport cu toţi predecesorii lui şi un gest de curaj într-un context politic neprielnic intern şi extern", a subliniat Tăriceanu.

Reamintim că miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că, deşi Kovesi şi Lazăr nu vor fi revocaţi din funcţie, activitatea le va fi monitorizată pentru a nu ieşi din "matca constituţională" a competenţelor pe care le au. Astfel, potrivit lui Toader, se impune "necesitatea instituirii unei atente monitorizări a activităţii pe care o desfăşoară procurorii de la DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei."

De asemenea, ministrul Justiţiei a mai explicat că DNA a greşit cu anchetarea OUG 13, perturbând activitatea Guvernului iar CCR a stabilit remediul la problemă, şi anume procurorii nu mai au voie să ancheteze legiuitorii pe viitor. Mai multe informaţii, aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor