Grindeanu: Nu ţinea de Toader revocarea procurorilor şefi, ci de preşedintele Iohannis

Chiar dacă ministrul Justiţiei ar fi solicitat, la finalizarea evaluării procurilor şefi de la DNA şi Parchetul General, revocarea din funcţie a celor doi, preşedintele Klaus Iohannis era cel care trebuia să ia decizia, a explicat premierul Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Nu ţine de atribuţiunile ministrului Justiţiei, nici măcar ale prim-ministrului schimbarea şefilor de la DNA şi de la Parchetul General, procedura se închide, conform legii, la preşedintele Klaus Iohannis, a declarat joi seară, la România Tv, premierul Sorin Grindeanu.

"Prin această evaluare pe care domnul ministru Tudorel Toader a făcut-o putea, eventual, să declanşeze procedurile (de revocare - n.r.). Aşa cum am declarat şi eu, şi preşedintele Dragnea în aceste săptămâni, am lăsat ca cel care are atribuţii în acest domeniu, şi anume ministrul Justiţiei, să facă această evaluare. A şi declarat dânsul că n-a avut niciun fel de presiuni, nu a intervenit nimeni. A făcut o evaluare argumentată pe decizia Curţii Constituţionale. Pentru mine, faptul că pentru prima dată cineva îşi permite să facă o evaluare şi să continue această evaluare printr-o monitorizare atentă a activităţii Parchetului General şi a DNA e un lucru nou. Un lucru normal părea, în urmă cu luni sau ani, anormal", a precizat Grindeanu, citat de Agerpres.

În opinia premierului, lucrurile "au luat-o în ultimii ani pe un făgaş anormal", iar acum este "important" ca aceste instituţii, fie că vorbim de Parchetul General, de DNA, de DIICOT, să funcţioneze aşa cum ar fi trebuit.

"Lupta anticorupţie trebuie depersonalizată. Aceste mecanisme trebuie să funcţioneze şi dacă e domnul Lazăr procuror general sau nu e şi dacă doamna Kovesi e sau nu şefă la DNA", a afirmat Grindeanu.

În acest context, rolul Ministerului Justiţiei condus de Tudorel Toader este să restabilească "echilibrul".

"Poate pare o fractură de logică şi poate chiar şi e în firul acelei evaluări. Acea evaluare este 90%, poate mai bine, despre decizia Curţii Constituţionale şi modul în care aceste instituţii au greşit. Prin decizia Curţii Constituţionale se spune exact unde s-a greşit, dar nu e pentru prima dată când s-a întâmplat lucrul ăsta. Rostul Ministerului Justiţiei şi al ministrului Justiţiei e să restabilească acest echilibru. Conform deciziei CCR, a existat acest dezechilibru", a afirmat Grindeanu.