Motivul pentru care mulţi - în frunte cu Ponta - îi cântă prohodul lui Dragnea
alte articole
Istoria PSD post-Năstase ar putea face parte în mod strălucit dintr-o antologie a mega-păcălelilor tranziţiei, alături de Caritas şi Fondul Naţional de Investiţii (FNI), a atras atenţia, în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, fostul consilier prezidenţial şi ministru Sebastian Lăzăroiu.
"Nu ştiu dacă aveţi imaginea de ansamblu, dar dacă vă propuneţi să comprimaţi ultimii 13 ani cu Geoană, Ponta şi Dragnea după liniile discursive majore, totul o să vi se pară grotesc şi amuzant în acelaşi timp", a precizat Lăzăroiu.
În opinia analistului politic, fiecare din liderii partidului s-a căţărat pe o speranţă indusă simpatizanţilor, activiştilor, sponsorilor că el va doborî Sistemul.
"Problema nu s-a pus vreodată ca ei chiar să învingă Hidra (cu amestecătura aia mai mult sau mai puţin personalizată de capete - Băsescu, Justiţie, Kovesi, Coldea, Securitatea etc.), ba suspectez chiar că nici unul n-a avut asta în plan, cu adevărat, ci doar o ambiţie personală de a fi integraţi acolo în culise şi ei la masa trăgătorilor de sfori (puterea reală). Imaginaţi-l pe Robin Hood strângându-şi oştile de rebeli şi înfometaţi doar pentru că îşi dorea pentru el un titlu nobiliar, o feudă, acolo, un locşor în Olimpul îmbuibaţilor, agăţat de flamura luptei împotriva nedreptăţilor", a afirmat Lăzăroiu.
Potrivit fostului consilier prezidenţial, problema reală a lor - şi asta cerea un talent deosebit - era cum să-i ducă cu vorba pe oşteni după ce pun mâna pe o bucăţică de putere (cea aparentă), prin vot, cum altfel.
"Ce să le zică Geoană după ce a intrat în coaliţie cu PDL la guvernare şi sistemul continuă să-i persecute? Că trebuie s-ajungă preşedinte, că acolo sunt de fapt butoanele adevărate. Şi ei îl credeau, şi mai făceau un efort, mai rupeau o pereche de încălţări în campanie, mai scoteau un ban din buzunar şi tot aşa. În fond, nu mai erau decât 12 luni până la victoria totală", a explicat Lăzăroiu.
Dintre ei, analistul politic consideră că Ponta a fost de departe cel mai impetuos retoric, dar, paradoxal, şi cel mai lipsit de curaj în acţiune.
"I-a luat mai puţin de 6 luni să pactizeze cu sistemul, urmate de aceeaşi mimare caraghioasă a ostilităţii, dar executată credibil, dacă ne gândim că bietul Crin s-a prins de baletul "revoluţionarului" abia la un an şi jumătate după ce au câştigat puterea cu 70%, iar Ponta însuşi a luat 40% în primul tur după ce o pusese pe duşmanca Kovesi în fruntea DNA", a argumentat Lăzăroiu.
Fostul ministru susţine că Dragnea, mai puţin zgomotos, a fost şi cel mai curajos dintre ei, pentru că niciunul n-a îndrăznit să purceadă la o acţiune în forţă cum a fost OUG13.
"Pentru asta îţi trebuie o doză de nebunie, dar şi un gen de naivă mediocritate, ca să pleci urechea în stânga şi-n dreapta la tot felul de "cunoscători". Dar, ca şi Ponta, Dragnea nu-şi doreşte nimic mai mult decât să fie în graţiile sistemului, să fie îmbrăţişat de el, să stea pe un scăunel mic, aşa cum stătea Ghiţă, la masa celor care deţin adevărata putere", a punctat Lăzăroiu.
De când cu ieşirea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe tema evaluării procurilor şefi de la DNA şi Parchetul General, analistul a ajuns la concluzia că "greul abia începe pentru Liviu".
"Geoană şi Ponta au fost cumva privilegiaţi pentru că orizontul de timp până la prezidenţiale - momentul cheie pe care-l poţi flutura sub nasul inocenţilor pentru a le lungi aşteptările - era mai îngust (un an la Geoană şi doi ani la Ponta). Dragnea mai are trei ani în faţă. Greu să le zici fraierilor că gata, nu mai e mult, şi punem gheruţele pe manetele puterii reale, când mai e un secol până atunci. Ăsta-i şi motivul pentru care mulţi îi cântă prohodul (în frunte cu Ponta). Ei ştiu că-i epuizant să sufli-n balonaşe o mie de zile şi nopţi, mai ales când nu eşti vreo iscusită Şeherezada, ci doar un băiat modest de la ţară, un pic viclean, dar cam atât", a opinat Lăzăroiu.
Fostul ministru susţine că s-a gândit la asta când a citit că unul din "locotenenţii" lui Dragnea, Codrin Ştefănescu, a lansat un mic basm potrivit căruia Tudorel "a prezentat doar o jumătate din raport, că, în fond, raportul nu e gata şi o să vedem ce minuni va face blajinul vorbete constituţionalist în zilele următoare".
"Cred că sunteţi de acord că are nevoie de povestaşi mai buni decât ăsta pentru trei ani de lungit pelteaua", a adăugat Lăzăroiu.