Danileţ mai demontează un mit: Ministrul Justiţiei nici nu avea cum să propună revocarea lui Lazăr şi Kovesi
alte articole
Pentru a putea fi demişi, procurorii şefi Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi ar fi trebuit supuşi nu unei evaluări, ci unui control şi nu de către ministrul Justiţiei personal, ci de către o echipă de procurori, a remarcat, în cadrul unui interviu acordat RFI, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
"Legea permite ministrului Justiţiei să declanşeze procedura de revocare din funcţia de conducere a persoanelor pentru care el este implicat în numirea lor. Or ştim bine, procurorul general al României, procurorul şef DNA şi procurorul şef DIICOT, precum şi adjuncţii lor sunt propuşi de către ministrul Justiţiei şi sunt numiţi în funcţie de către preşedintele statului.
Deci teoretic, oricând, ministrul Justiţiei poate să propună revocarea lor din funcţie, dar există o anumită procedură prevăzută în legea de organizare judiciară. Trebuie să existe mai întâi un control făcut de ministru, atenţie, prin procurori, acest control să fie trecut apoi pe la CSM, după care să se decidă de preşedintele statului revocarea din funcţie", a explicat Cristi Danileţ.
Fostul membru CSM a evidenţiat că "ceea ce a făcut ministrul Justiţiei în aceste zile nu a fost un control asupra activităţii procurorului, ci a fost o evaluare a unei situaţii ivite ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
"Aşadar, nefiind făcut un control, nici nu avea cum să propună revocarea celor doi din funcţie", a adăugat Cristi Danileţ.