Trump sugerează că scăderea dramatică a preţului petrolului rusesc l-ar putea face pe Putin mai dispus la negocieri de pace

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat luni, că Rusia este din ce în ce mai dispusă să negocieze încetarea războiului împotriva Ucrainei, în urma scăderii drastice a preţului petrolului, potrivit The Kyiv Independent.
„Cred că Rusia, având în vedere preţul actual al petrolului, care a scăzut, se află într-o poziţie favorabilă pentru a ajunge la un acord, iar ei doresc acest lucru. Ucraina vrea să ajungă la un acord”, a declarat Trump reporterilor în Biroul Oval.
Veniturile din petrol şi gaze au reprezentat aproape 30% din bugetul Rusiei în ianuarie şi februarie, potrivit datelor guvernamentale citate de Bloomberg.
Scăderea cu aproximativ 15 dolari pe baril de la începutul anului a pus presiune pe finanţele Kremlinului, deja grevate de cheltuielile militare în creştere la începutul anului 2025.
Potrivit Reuters, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a convenit pe 3 mai asupra unei creşteri semnificative a producţiei în iunie, exercitând o presiune suplimentară asupra preţurilor.
În ciuda sancţiunilor occidentale şi a plafoanelor de preţ menite să reducă veniturile din petrol ale Moscovei, exporturile de energie rămân o sursă crucială de finanţare pentru efortul de război al Rusiei.
Trump a recunoscut că „am parcurs un drum lung” în negocieri şi a sugerat că o soluţie ar putea fi iminentă, adăugând: „Sper că va fi aşa”.
De la începutul lunii martie, Ucraina şi-a semnalat disponibilitatea pentru un armistiţiu complet de 30 de zile, dacă Rusia acceptă condiţii reciproce. Moscova a refuzat, cerând concesii extraordinare, inclusiv oprirea tuturor ajutoarelor militare străine pentru Ucraina.
Trump a ameninţat de mai multe ori cu tarife şi sancţiuni împotriva Rusiei, dar nu a impus măsuri concrete de la preluarea mandatului. La scurt timp după inaugurare, el a avertizat Moscova că SUA ar putea „face asta pe calea uşoară sau pe calea grea”.
Pe 26 aprilie, Trump şi-a exprimat frustrarea faţă de reticenţa preşedintelui rus Vladimir Putin de a negocia, spunând că Putin trage de timp şi că nu este interesat de un acord.
Kievul a îndemnat în repetate rânduri Washingtonul să intensifice presiunea economică asupra Moscovei.