Israelul ar putea ocupa întreaga Fâşie Gaza într-o operaţiune extinsă

Benjamin Netanyahu (Amos Ben Gershom/GPO via Getty Images)
Redacţia
06.05.2025

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că o ofensivă extinsă împotriva grupării militante palestiniene Hamas va fi „intensă”, după ce cabinetul său de securitate a aprobat planuri care ar putea include ocuparea Fâşiei Gaza şi controlul ajutoarelor, transmite Reuters.

Cu toate acestea, un oficial israelian din domeniul apărării a afirmat că operaţiunea nu va fi lansată înainte ca preşedintele american Donald Trump să-şi încheie vizita din Orientul Mijlociu, săptămâna viitoare.

Decizia, luată după săptămâni de eforturi eşuate de a ajunge la un acord de încetare a focului cu Hamas, subliniază ameninţarea că războiul care exercită presiuni internaţionale asupra Israelului, pe fondul scăderii sprijinului public intern, ar putea continua fără sfârşit.

Un raport al postului public israelian Kan, citând oficiali cu cunoştinţe detaliate, a afirmat că noul plan este gradual şi va dura luni de zile, forţele concentrându-se mai întâi pe o zonă a enclavei devastate.

Netanyahu a declarat într-un mesaj video că operaţiunea va fi „intensă” şi că mai mulţi palestinieni din Gaza vor fi mutaţi „pentru propria lor siguranţă”.

El a afirmat că trupele israeliene nu vor urma tactica anterioară, bazată pe raiduri scurte ale forţelor staţionate în afara Gazei.

„Intenţia este opusă”, a spus el, repetând comentariile altor oficiali israelieni care au afirmat că Israelul va păstra teritoriile ocupate.

Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a declarat că Israelul este un stat suveran care ia propriile decizii, potrivit Axios, care a mai raportat că speră la progrese în ceea ce priveşte acordul privind ostaticii şi încetarea focului înainte sau în timpul vizitei lui Trump. Casa Albă nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii.

Trupele israeliene au preluat deja controlul asupra unei zone care reprezintă aproximativ o treime din Gaza, strămutând populaţia şi construind turnuri de observaţie şi posturi de supraveghere pe terenul eliberat, pe care armata l-a descris ca zone de securitate, dar noul plan ar merge mai departe.

Un oficial israelian a declarat că ofensiva recent aprobată va ocupa întreg teritoriul Fâşiei Gaza, va muta populaţia civilă spre sud şi va împiedica ajutorul umanitar să ajungă în mâinile Hamas.

Oficialul din domeniul apărării a declarat că distribuirea ajutorului, care a fost gestionată de grupuri internaţionale de ajutor şi organizaţii ale ONU, va fi transferată către companii private şi distribuită în zona sudică a Rafah odată cu începerea ofensivei.

Armata israeliană, care pe tot parcursul războiului a arătat puţin interes pentru ocuparea Gazei, a refuzat să comenteze declaraţiile oficialilor guvernamentali şi ale politicienilor.

Israelul a reluat ofensiva în martie, după eşecul armistiţiului susţinut de SUA, care a oprit luptele timp de două luni. De atunci, a impus un blocaj al ajutorului umanitar, atrăgând avertismente din partea ONU că cei 2,3 milioane de locuitori se confruntă cu o foamete iminentă.

Oficialul din domeniul apărării a declarat că Israelul va păstra zonele de securitate capturate de-a lungul perimetrului Gazei, deoarece acestea sunt vitale pentru protejarea comunităţilor israeliene din jurul enclavei.

El a adăugat însă că există o „fereastră de oportunitate” pentru un acord de încetare a focului şi eliberarea ostaticilor în timpul vizitei lui Trump.

„Dacă nu se ajunge la un acord privind ostaticii, operaţiunea «Gideon Chariots» va începe cu intensitate maximă şi nu se va opri până când toate obiectivele sale nu vor fi atinse”, a declarat el.

Oficialul Hamas Mahmoud Mardawi a respins ceea ce a numit «presiuni şi şantaj».

„Nu vom accepta niciun acord, cu excepţia unuia cuprinzător, care să includă încetarea completă a focului, retragerea totală din Gaza, reconstrucţia Fâşiei Gaza şi eliberarea tuturor prizonierilor de ambele părţi", a afirmat el.

„Ocupaţie”

Israelul nu a prezentat încă o viziune clară pentru Gaza după război, după o campanie care a strămutat majoritatea populaţiei din Gaza şi a lăsat-o dependentă de ajutoarele umanitare, care s-au redus rapid de la impunerea blocadei.

Miniştrii au declarat că distribuirea ajutoarelor nu poate fi lăsată în seama organizaţiilor internaţionale, pe care le acuză că permit Hamasului să pună mâna pe ajutoarele destinate civililor.

În schimb, oficialii au analizat planuri pentru ca distribuirea să fie gestionată de contractori privaţi, prin intermediul a ceea ce Naţiunile Unite au descris ca fiind centre israeliene.

Luni, Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi, a declarat pe X că Israelul cere ONU şi organizaţiilor neguvernamentale să închidă sistemul de distribuire a ajutoarelor în Gaza.

Decizia de a extinde operaţiunea a fost imediat salutată de către susţinătorii liniei dure a guvernului israelian, care au insistat de mult timp pentru preluarea completă a Fâşiei Gaza de către Israel şi strămutarea permanentă a populaţiei, în conformitate cu planurile „Riviera” prezentate de Trump în februarie.

„În sfârşit, vom cuceri Gaza. Nu ne mai temem de cuvântul 'ocupaţie'”, a declarat ministrul de finanţe Bezalel Smotrich într-o conferinţă pro-colonişti, în cadrul unei discuţii online.

Cu toate acestea, sondajele de opinie arată că populaţia israeliană doreşte din ce în ce mai mult un acord pentru eliberarea celor 59 de ostatici care se află încă în Gaza, iar în faţa parlamentului au avut loc scene de violenţă, zeci de protestatari luându-se la bătaie cu poliţia.

„Toate familiile sunt obosite. Toate familiile sunt îngrijorate de această nouă manevră, deoarece nu există nicio garanţie că ne va duce acolo unde vor familiile”, a declarat Ruby Chen, al cărei fiu, Itay, a fost ucis în atacul Hamas din 7 octombrie 2023.

Având în vedere ameninţările cu care se confruntă Israelul din partea rebelilor Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, instabilitatea din Siria vecină şi situaţia volatilă din Cisiordania ocupată, capacitatea de a desfăşura operaţiuni militare prelungite se confruntă, de asemenea, cu constrângeri din ce în ce mai mari.

Şeful Statului Major al Armatei Israeliene, generalul-locotenent Eyal Zamir, a declarat duminică că armata a început deja să emită zeci de mii de ordine de mobilizare pentru rezervişti.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că soldaţii rezervişti sunt mobilizaţi pentru a extinde operaţiunile în Gaza, nu pentru a o ocupa.

Zamir, care a preluat funcţia în martie, s-a opus apelurilor din partea aripii dure a guvernului, care doreşte să oprească complet ajutorul umanitar, şi a declarat miniştrilor că ajutorul trebuie să fie acordat în curând, potrivit lui Kan.

Războiul a fost declanşat de atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, care a ucis 1.200 de persoane, în majoritate civili, potrivit bilanţului israelian, şi a dus la luarea a 251 de ostatici în Gaza.

Campania terestră şi aeriană a Israelului în Gaza a ucis de atunci peste 52.000 de palestinieni, majoritatea civili, potrivit autorităţilor locale din domeniul sănătăţii, şi a lăsat o mare parte din Gaza în ruine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor