Curtea de apel din SUA respinge cererea lui Trump de a revoca statutul a mii de migranţi

Foto simbol, judecător (facebook.com / Ion Guzun)
Redacţia
06.05.2025

O curte federală de apel a respins, luni, cererea administraţiei preşedintelui american Donald Trump de a revoca statutul legal temporar al sutelor de mii de cubanezi, haitieni, nicaraguani şi venezueleni care trăiesc în Statele Unite, transmite Reuters.

Curtea de Apel a Primului Circuit al SUA din Boston a refuzat să suspende ordinul unui judecător care oprea demersul Departamentului Securităţii Interne de a scurta perioada de „eliberare condiţionată” de doi ani acordată migranţilor de predecesorul democrat al lui Trump, Joe Biden.

Acţiunea administraţiei a marcat o extindere a politicii dure a preşedintelui republican împotriva imigraţiei şi a eforturilor de intensificare a deportărilor, inclusiv a persoanelor fără cetăţenie care au obţinut anterior dreptul legal de a locui şi de a munci în Statele Unite.

Administraţia a susţinut că secretarul pentru securitate internă, Kristi Noem, avea discreţia de a pune capăt categoric statutului migranţilor şi că ordinul judecătorului obliga guvernul SUA să „reţină sute de mii de străini în ţară împotriva voinţei sale”.

Însă un complet format din trei judecători, toţi numiţi de preşedinţi democraţi, a declarat că Noem „nu a demonstrat în acest moment că revocarea categorică a eliberării condiţionate a reclamanţilor va fi probabil menţinută în apel”.

Karen Tumlin, o avocată a cărei organizaţie pentru drepturile imigranţilor, Justice Action Center, a urmărit cazul, a salutat decizia instanţei. Ea a calificat acţiunile administraţiei drept „imprudente şi ilegale”.

Administraţia ar putea acum să solicite intervenţia Curţii Supreme a Statelor Unite.

„Administraţia Trump este hotărâtă să restabilească statul de drept în sistemul nostru de imigrare. Niciun proces, nici acesta, nici altul, nu ne va împiedica să facem acest lucru”, a declarat Tricia McLaughlin, purtătoarea de cuvânt a Departamentului Securităţii Interne, într-un comunicat.

Un proces intentat de apărătorii drepturilor imigranţilor care reprezintă migranţii a contestat decizia agenţiei de a suspenda diverse programe din era Biden care permiteau migranţilor ucraineni, afgani, cubanezi, haitieni, nicaraguani şi venezueleni să intre în ţară.

În timp ce cazul era în curs de judecare, Departamentul Securităţii Interne a anunţat pe 25 martie, într-un comunicat publicat în Registrul Federal, că a decis să înceteze eliberarea condiţionată acordată pentru doi ani unui număr de aproximativ 400.000 de migranţi cubanezi, haitieni, nicaraguani şi venezueleni.

Judecătoarea federală Indira Talwani, numită de preşedintele democrat Barack Obama, a suspendat pe 25 aprilie acţiunea agenţiei, care, potrivit acesteia, revoca eliberarea condiţionată şi autorizaţiile de muncă acordate anterior migranţilor în mod categoric şi fără o examinare necesară a fiecărui caz în parte.

Ea a afirmat că singurul motiv invocat de departament pentru a refuza expirarea naturală a statutului de eliberare condiţionată a migranţilor se baza pe o eroare juridică, întrucât a concluzionat în mod eronat că acest lucru ar împiedica departamentul să accelereze în mod legal expulzarea acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor