Războiul comercial UE - SUA explodează. Bruxellesul ar pregăti tarife la produsele americane de circa 100 miliarde euro

Ursula von der Leyen (Getty Images)
Redacţia
06.05.2025

Comisia Europeană ar urma să prezinte săptămâna aceasta Statelor Unite un document de poziţie, în speranţa deblocării negocierilor dintre cele două economii gigantice, potrivit Express.

Uniunea Europeană este gata să riposteze împotriva Statelor Unite prin impunerea de noi taxe asupra unei serii de exporturi americane în valoare de aproximativ 100 miliarde de euro, ameninţând cu escaladarea unui conflict comercial transatlantic deja tensionat cu Donald Trump. Comisia Europeană finalizează planuri de a viza bunuri americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro în cazul în care negocierile comerciale aflate în desfăşurare între Bruxelles şi Washington eşuează, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Măsurile propuse ar urma să fie distribuite statelor membre în această săptămână, urmând consultări oficiale înainte de adoptarea listei finale a tarifelor luna viitoare. Lista produselor vizate rămâne confidenţială pentru moment şi ar putea fi modificată înainte de adoptarea oficială. Cu toate acestea, această măsură semnalează că răbdarea capitalelor europene se epuizează pe fondul progreselor lente în negocierile care au început luna trecută, dar care au ajuns într-un impas. Comisia ar urma să prezinte, de asemenea, săptămâna aceasta, un document de poziţie Statelor Unite, în speranţa deblocării negocierilor.

Propunerile aflate în discuţie includ, potrivit unor surse, reducerea barierelor tarifare şi netarifare şi încurajarea investiţiilor reciproce, deşi există puţine speranţe că acestea vor determina o schimbare semnificativă a politicii SUA.

În weekend, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a afirmat că preşedintele Trump a comis o „greşeală de calcul gigantică” prin reducerea ajutorului federal pentru ştiinţă.

Preşedintele Trump a reaprins tensiunile comerciale globale pe 2 aprilie – numită „Ziua Eliberării” de susţinătorii săi – prin anunţarea unei noi serii de tarife vamale care vizează ţările pe care le acuză de „înşelarea” economiei americane. China este în prezent supusă unor tarife vamale de 0,145 %.

Deşi Regatul Unit nu a fost vizat în mod specific, multe dintre noile tarife vamale afectează indirect produsele britanice, în special prin intermediul cadrului comercial colectiv al UE.

Producătorii britanici de automobile, firmele aerospaţiale şi exportatorii de whisky se numără printre cei potenţial expuşi în cazul agravării disputei.

Donald Trump a redeschis, de asemenea, anchetele privind importurile de minerale critice şi anumite sectoare cu valoare ridicată – măsuri care ar putea declanşa ulterior tarife suplimentare pentru produsele originare din Regatul Unit, fie direct, fie prin intermediul unei reacţii mai ample a UE.

Casa Albă a prezentat aceste măsuri ca fiind un efort mult aşteptat pentru a restabili „reciprocitatea” în comerţul mondial.

În paralel, tensiunile dintre SUA şi China s-au reaprins. Beijingul a răspuns la acţiunile lui Trump cu propriile sale contra-tarife asupra exporturilor americane în valoare de aproximativ 80 de miliarde de dolari, vizând sectoare precum agricultura, piesele auto şi energia.

Schimburile de represalii oglindesc primii ani ai primului mandat al lui Trump, când un război comercial între cele două cele mai mari economii ale lumii a zguduit pieţele şi a perturbat lanţurile de aprovizionare la nivel mondial.

Deşi UE a încercat până acum să evite o confruntare deschisă, amploarea răspunsului propus subliniază cât de în serios ia Bruxelles-ul ameninţarea.

Blocul impusese deja tarife de retorsiune asupra unor produse americane în valoare de 21 de miliarde de euro, ca răspuns la taxele aplicate anterior de SUA asupra oţelului şi aluminiului.

Aceste măsuri rămân în vigoare, iar oficialii spun că sunt pregătiţi să meargă mult mai departe dacă diplomaţia eşuează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor