Trump presează Iordania să primească palestinieni din Gaza. Regele se opune strămutării lor
![](https://image.epochtimes-romania.com/2025/02/2025_02_12_937_1739344556_rsz_crp_top.jpg)
Donald Trump l-a presat marţi pe regele Abdullah al Iordaniei să-i primească pe palestinienii care ar fi strămutaţi permanent conform planului preşedintelui ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza, chiar dacă regele a declarat că ţara sa se opune ferm acestei iniţiative, informează Reuters.
Vorbind alături de conducătorul ţării arabe la Casa Albă, Trump a dat de înţeles că nu va renunţa la ideea sa, care presupune relocarea locuitorilor traumatizaţi din Fâşia Gaza şi transformarea teritoriului devastat de război într-o ceea ce el a numit o „Rivieră a Orientului Mijlociu.”
Trump a înfuriat lumea arabă spunând că palestinienii nu s-ar putea întoarce la casele lor în cadrul propunerii sale de a reamenaja enclava, care a fost devastată de o ofensivă israeliană.
„O vom lua. O vom păstra, o vom preţui. O vom pune în funcţiune în cele din urmă, unde vor fi create o mulţime de locuri de muncă pentru oamenii din Orientul Mijlociu”, a declarat Trump în Biroul Oval, afirmând că planul său ar "aduce pacea" în regiune.
Regele Abdullah a declarat ulterior că i-a reiterat lui Trump „poziţia fermă” a Iordaniei împotriva strămutării palestinienilor din Gaza, precum şi din Cisiordania ocupată care se învecinează cu ţara sa.
„Aceasta este poziţia arabă unificată. Reconstrucţia Gaza fără strămutarea palestinienilor şi abordarea situaţiei umanitare grave ar trebui să fie prioritatea tuturor”, a declarat el într-o postare pe X.
În ciuda opiniilor omologului său iordanian, Trump a declarat că Iordania, precum şi Egiptul, vor fi în cele din urmă de acord să găzduiască locuitorii strămutaţi din Gaza. Ambele ţări se bazează pe Washington pentru ajutor economic şi militar.
„Cred că vom avea o parcelă în Iordania. Cred că vom avea o parcelă în Egipt. S-ar putea să avem un alt loc, dar cred că, atunci când vom încheia discuţiile, vom avea un loc în care vor trăi foarte fericiţi şi în siguranţă”, a declarat Trump.
Asistenţa americană în discuţie
Trump, care a sugerat că ar putea lua în considerare reţinerea ajutorului pentru Iordania, a declarat că nu a folosit sprijinul ca o ameninţare.
„Contribuim cu mulţi bani în Iordania şi, apropo, în Egipt - mulţi bani pentru ambele. Dar nu trebuie să ameninţ cu asta. Cred că suntem mai presus de asta”, a menţionat Trump.
Regele Abdullah a declarat anterior că respinge orice demers de anexare a terenurilor şi de strămutare a palestinienilor. El este primul lider arab care se întâlneşte cu Trump de la lansarea planului pentru Gaza.
Deşi cei doi lideri au fost cordiali unul cu celălalt, comentariile lui Trump despre Gaza l-au pus pe regele Abdullah într-o poziţie incomodă, având în vedere sensibilitatea Iordaniei faţă de revendicarea palestinienilor a dreptului de a se întoarce pe teritoriile părăsite de mulţi în timpul războiului care a precedat crearea Israelului în 1948.
La un moment dat, Trump a părut să îl determine pe regele Abdullah să spună că ar primi palestinieni din Gaza. Regele a spus că va face ceea ce este mai bine pentru ţara sa, dar a declarat că Iordania va primi 2.000 de copii bolnavi din Gaza pentru tratament, o ofertă pe care Trump a lăudat-o.
Naţiunile arabe vor veni la Washington cu o contrapropunere, a spus el.
„Ideea este cum să facem acest lucru să funcţioneze într-un mod care să fie bun pentru toată lumea”, a specificat el, părând incomod, fără a susţine sau a se opune explicit planului lui Trump.
Ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, a declarat ulterior pentru postul de televiziune de stat al-Mamlaka TV că există un plan arab condus de Egipt pentru a reconstrui Gaza fără deplasarea populaţiei.
Înaintea discuţiilor, oficialii iordanieni au declarat că au dorit să evite un angajament public în care Trump l-ar fi pus pe rege în dificultate, iar remarcile din Biroul Oval nu au fost planificate.
Cei doi au vorbit în faţa reporterilor, fiind prezenţi fiul regelui, prinţul moştenitor Hussein, Safadi, secretarul de stat Marco Rubio şi alţi oficiali. Regele s-a întâlnit ulterior cu un grup bipartizan de senatori americani, inclusiv cu John Thune, liderul majorităţii republicane.
Situată între Arabia Saudită, Siria, Israel şi Cisiordania ocupată, Iordania găzduieşte deja peste 2 milioane de refugiaţi palestinieni dintr-o populaţie de 11 milioane, statutul şi numărul acestora reprezentând de mult o sursă de îngrijorare pentru conducerea ţării.
Ammanul este, de asemenea, afectat de pauza de 90 de zile impusă de Trump pentru acordarea ajutorului. Israelului şi Egiptului li s-au acordat derogări, însă suma de 1,45 miliarde USD pe care Iordania o primeşte în fiecare an rămâne îngheţată în aşteptarea unei revizuiri de către administraţia Trump a tuturor ajutoarelor externe.
Încetarea focului în Gaza - în pericol
Propunerea lui Trump a introdus o nouă complexitate într-o dinamică regională sensibilă, inclusiv o încetare fragilă a focului între Israel şi grupul militant palestinian Hamas.
Luni, Hamas a declarat că nu va mai elibera ostatici israelieni din Gaza până la noi ordine, afirmând că Israelul încalcă acordul de încetare a atacurilor care au lovit Gaza. Trump a propus ulterior anularea încetării focului dacă Hamas nu eliberează până sâmbătă toţi ostaticii rămaşi pe care i-a luat la 7 octombrie 2023.
Trump a declarat marţi că „toate pariurile sunt anulate” dacă Hamas nu respectă termenul limită, adăugând că nu crede că grupul militant palestinian va face acest lucru.
Trei din patru americani - 74% - într-un sondaj Reuters/Ipsos realizat în perioada 7-9 februarie - au declarat că se opun ideii ca SUA să preia controlul asupra Gaza şi să-i strămute pe palestinienii care locuiesc acolo. Sondajul a arătat că republicanii sunt împărţiţi cu privire la această chestiune, 55% opunându-se şi 43% susţinând-o.